Virágnyelven húsz "dokumentáció", azaz 20 millió forint volt Balla Dániel vállalkozó belépője Székely Zoltán képviselő "kedvezményes klubjába". Balla, aki múlt csütörtökön adta át a vesztegetési pénzt Székelynek, csütörtökön a Nap-kelte Kereszttűz című műsorában úgy nyilatkozott: a pénzért cserébe az ex-kisgazda képviselő sorsa jobbra fordulását ígérte.

Balla azt is elmondta, Székely az FKGP-nek, illetve a Fradinak szánta a 20 millió forintot, közölte ugyanis: ő a kisgazdapárt kasszafeltöltője.

A vállalkozó beszámolt arról is, Székely azt kérte tőle, hogy a szigethalmi csatornaépítési pályázat nyerteseként vonjon be egy általa megjelölt céget, a Penta Kft.-t a munkába vagy fizessen 30 millió forintot. Ellenkező esetben tönkreteszi vállalkozásait, eltiltatja a közbeszerzési eljárásokban való részvételtől. Ennek oka az volt, hogy a kisgazda politikus "más pályázót gondolt nyertesnek" - közölte Balla Dániel.

Balla több alkalommal találkozott Székellyel, és közben a rendőrséghez fordult segítségért. Elmondása szerint "diszkrét technikai segítséget" kapott a beszélgetések rögzítésére.

Az egyelőre kérdés, hogy a rögzített beszélgetések felhasználhatóak-e bizonyítékként, kiderült ugyanis: a Gellért Szállóban (ahol tetten érték Székelyt) virágnyelven beszéltek. Első találkozásukon, ahol a szóhasználatot egyeztették, Balla nem rögzítette a beszélgetést (egyébként Székely Zoltán éppen arra hivatkozott, hogy ő dokumentumokat
várt a vállalkozótól).

Székely Zoltánt - akit jelenleg a Kútvölgyi úti kórházban ápolnak szívpanaszai miatt - igazságügyi orvos szakértő fogja megvizsgálni. Az RTL Klub Híradójának információi szerint ettől függ, hogy mikor hallgatja ki az országgyűlési képviselőt az Ügyészségi Nyomozó Hivatal. A parlament időközben átküldte a honatya mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló határozatot az ügyészségnek.

Sepsey Tamás, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnöke egy a hazai korrupciós helyzettel foglalkozó konferencián úgy vélekedett, hogy amennyiben az igazságszolgáltatás nem érvényesíti a törvény teljes szigorát a korrupciós ügyekben, akkor nehéz lesz visszaszorítani a bűnügyeknek ezt a típusát. Sepsey hozzátette, a bíróknak a közvetett bizonyítékokat is figyelembe kellene venniük annak érdekében, hogy sikeresen szembeszálljanak a korrupció terjedésével. A Kehi elnöke szerint az elszánt kormányzati fellépés ellenére sem szüntethető meg teljesen a világméretűvé vált korrupció, ám annak mértékét azért csökkenteni lehet. Ezért hamarosan elkészül a kormány 26 pontos korrupciós csomagja, amely többek között az összeférhetetlenségi szabályok és a pártfinanszírozás megváltoztatásával kíván hadat üzenni az állami intézményeket is átszövő korrupciónak. Erre azért is szükség van, mert a Gallup felmérése szerint a megkérdezett vállalkozók több mint fele állította, hogy az állami beruházások és a közbeszerzési üzletek megszerzésénél kenőpénzt kell fizetni, és a parlamenti képviselők is előkelő helyet kaptak kenőpénzes listán.

(Népszava)

Korábban:

(2000. október 19.)