Szabó János honvédelmi miniszter kedden újra találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel - erről maga a szaktárca vezetője beszélt újságírók előtt pénteken. A miniszter elmondta, kedden véglegesen rendeződni fog annak a három-négy tábornoki beosztásnak a sorsa, amely eddig még kérdéses volt. Szabó János szerint nem aggasztó az elvándorlás, mert a pályaelhagyás nem tömeges.

A miniszterelnök és Szabó János az elmúlt hét csütörtökén találkozott, és a szaktárca sajtófőosztályának aznapi tájékoztatása szerint Orbán Viktor észrevételei, néhány kivételtől eltekintve, nem olyan jellegűek voltak, amelyek érintenék a légierő és a szárazföldi vezérkar már kinevezett tisztjeit. Szabó János elmondta, hogy a szárazföldi és a légierő személyi változásait péntek délelőtt jelentették be állománygyűlésen, így már csak az említett három-négy poszt sorsa nem eldöntött.

Közlése szerint az esetleges néhány változtatás semmiben sem zavarja a szárazföldi vezérkar és a légierő vezérkara tevékenységét. A miniszter arra a kérdésre válaszolva, hogy mit tudnak tenni a létszámcsökkentésen felüli, a Magyar Honvédségtől történő nagyarányú kiáramlás ellen, kijelentette: nincs szó tömeges távozásról.

- Nem tudom, hogy honnan veszik ezeket az információkat. A légierőt illetően, a mai adatok szerint, a 70 pilótából összesen 16-an jelezték, hogy el kívánnak távozni. Ez nem olyan méretű távozás, amelyet ne lehetne pótolni például a megszűnő pápai ezred hajózóival - tette hozzá.

- Előre meghirdettük a haderőreformot és a létszámcsökkentést, amelyről külön országgyűlési határozat is rendelkezik. Ezek után nem tartom szerencsésnek, ha egyes médiumok hetente rácsodálkoznak egy-egy személyi változásra, ezt próbálják felnagyítani, és ezzel a haderőreform végrehajtását nehezíteni - vélekedett Szabó János.

Szabó János újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy a minisztérium új közigazgatási államtitkára, Perenyei Zoltán szerdán kezdi meg munkáját.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.09.)