Nemcsak embertelen, de törvénytelen is, hogy a fűtési szezon kezdetén újabb családokat raknak utcára az önkormányzatok - nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, miután tegnap újabb két családot - öt gyerekkel - költöztettek ki a VIII. kerületben.

A józsefvárosi, kormánypárti többségű önkormányzati testület két önkényes családot kilakoltatott a Magdolna utcában, s további háromra vár ugyanez a sors a házban. A családok egyes hírek szerint szintén önkényes rokonaikhoz mentek, mások úgy tudják, a szabadban töltik az éjszakát. A józsefvárosi önkormányzat egy III. kerületi anyaotthoni elhelyezést ajánlott fel az egyik család számára - tájékoztatott Horváth Aladár, a családok jogi képviseletét ellátó Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke. Az anyaotthonban azonban arról tájékoztatták a jogvédőt: jelenleg nincsen szabad helyük - talán novemberben lesz üresedés.

A gyermekjóléti szolgálat vezetője, Ser Gabriella egészen másként emlékszik az esetre. Elmondása szerint a családok nem fogadták el az anyaotthoni elhelyezést, mondván, hogy majd Horváth megoldja a helyzetüket. Ezért a jóléti szolgálat nem foglalkozott a továbbiakban a családok ügyével. Az alapítvány vezetője azonban a tegnapi kilakoltatást követően azzal hívta fel a szolgálatot: mégsem tud elhelyezést biztosítani, s oldja meg az önkormányzat a kérdést. Amire viszont a szolgálat munkatársai a helyszínre érkeztek, már csak a befalazott ajtókat találták, a családokat nem.

Horváth Aladár mélységesen felháborodott a vádat hallva. Kijelentette: nem ígért lakásmegoldást, s nem is az a dolga. A gyermekvédelmi törvényre hivatkozva viszont bírósági eljárást kezdeményez az önkormányzat ellen. Leszögezte: érthetetlen, hogy az önkormányzatok betűről betűre végrehajtják az első fasisztoid jogszabályt, a Juharos-féle törvényt, amely szerint jegyzői hatáskörben azonnal kilakoltathatók a jogcím nélküli lakók, nem vesznek viszont tudomást a gyermekvédelmi törvényről, amelyre nemzetközi egyezmények is kötelezik az országot. Horváth szerint egyetlen családot sem lenne szabad addig kilakoltatni, amíg nem alakítják ki a szociális családotthonokat, amelyre a Józsefváros is pályázott.

(Magyar Hirlap)