A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal pénteken közölte Székely Zoltánnal a gyanúsítás tényét. Az ügyészség hivatalos személy által, fontosabb ügyben, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítja a politikust.

Turi András ügyész nem kívánt bővebben nyilatkozni a nyomozásról, mivel mint mondta: a gyanúsítás tényének közlésén kívül jelenleg semmi új fejlemény nincs az ügyben. Az osztályvezető ügyész így arra kérdésre sem válaszolt, hogy milyen lépést tesz a nyomozó hivatal azután, ha Székely Zoltán elhagyja kórházat.

Az Országgyűlés október 17-én függesztette fel Székely Zoltán képviselő mentelmi jogát.

Az indítvány szerint Székely Zoltán harmincmillió forintot kért Balla Dániel vállalkozótól, a közbeszerzési eljárások általa történő befolyásolásának elkerülése érdekében. A honatya később húszmillió forintra csökkentette a követelt összeget. Balla Dániel ezt követően feljelentést tett a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál, és beadványához csatolta a Székely Zoltánnal folytatott beszélgetésekről készült hangfelvételeket is. A nyomozóhatóság húszmillió forintot adott át Balla Dánielnek, a bankjegyek sorszámát jegyzőkönyvbe rögzítették.

Az érintettek október 12-én, délután kettőkor találkoztak a Gellért Szálloda presszójában. Rövid megbeszélést követően Balla Dániel a gépkocsijához kísérte Székely Zoltánt, aki ott belenézett a vállalkozó által kinyitott aktatáskába. ''Miután megállapította, hogy abban húsz köteg - kötegenként egy-egy millió - forint van, az aktatáskát átvette'' - áll az indítványban. A nyomozóhatóság ekkor érte tetten, és vette őrizetbe néhány órára a képviselőt.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.20.)