Ma több médium - így a Népszabadság és a budapesti Info Rádió - a miksolci Hírnök című lap tegnap számára hivatkozva közölte, hogy Székely Zoltán, az ügyészség által zsarolással és vesztegetéssel gyanúsított országgyűlési képviselő arra akarta rávenni a Borsod megyei Emőd polgármesterét, hogy az általa megnevezett cég kapja a több falu összefogásával készült csatornaberuházás egy részét. A híradás szerint Székely megfenyegette az önkormányzati vezetőt, hogy amennyiben nem teljesíti kérését, akkor lelassítja a Környezetvédelmi Alaptól a településnek járó pénz átutalását.

Az [origo] úgy tudja, hogy Székely 1999 ősze és 2000 tavasza között több alkalommal is kapcsolatba lépett csatornaberuházást indítani készülő önkormányzatokkal. Az emődi beruházás részben a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat (KAC) támogatásával valósul meg, Székely pedig az országgyűlés környezetvédelmi bizottságának a KAC-cal foglalkozó albizottságát vezette ekkor, tehát még nem a közbeszerzési bizottság elnökeként lépett fel. A lapokban megjelent információk szerint Székely a KAC-pénzek átutalásának hátráltatásával, vizsgálat indításával zsarolta a csatornaberuházásban érdekelt önkormányzati vezetőket. Emőd polgármestere néhány ezzel kapcsolatos telefonbeszélgetésről felvételt készített, ám ezeknek nem mindegyikén Székely beszél: egyes esetekben megbízottai egyeztettek a polgármesterrel. A nagyközség első embere nem volt hajlandó kötélnek állni, de a felvételek érdekében úgy tett, mint aki hajlandó teljesíteni Székely illetve munkatársai kéréseit. Emőd polgármestere, Lehóczki István egyébként az MDF politikusa, rövid ideig a párt elnökségének is tagja volt.

Az [origo] információi szerint a felvételeket fél éve ismerik a falu önkormányzati képviselői és legalább egy országgyűlési képviselő is.

Az [origo] információi szerint Székely Zoltán először a beruházással, a közbeszerzési eljárással kapcsolatos iratokat kérte be és így próbált nyomást gyakorolni a beruházó településekre. Amikor ezzel részben kudarcot vallott, az év elején sajtótájékoztatót tartott, ahol közölte, hogy néhány közbeszerzési eljárással kapcsolatban vizsgálatot indít "a bizottság", mert visszaélések gyanúja merült fel. Székely ekkor már a közbeszerzési bizottság elnöke is volt, és nem tisztázta, hogy melyik bizottság elnökeként beszél. A közbeszerzési bizottság több tagja is tiltakozott, hiszen ők nem döntöttek korábban ilyen vizsgálatokról. Székely kapcsolata a bizottsággal ekkor vált feszültté és a polgármester is ekkor kezdte rögzíteni az üggyel kapcsolatos telefonbeszélgetéseket. Font Sándor, a bizottság MDF-es tagja később hivatalosan kezdeményezte is Székely leváltását a bizottság éléről, a kisgazda politikus pedig ezután nem próbálkozott többet ez emődieknél.

Az emődi beruházás kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázatot egyébként az Egút Kft. nyerte. Székely igénye a felvételek szerint az volt, hogy a nyertes cég alvállalkozóként bízzon meg két általa megnevezendő céget, akik a rájuk eső megbízási díjnál jóval kisebb értékű munkát végeznének el, több mint százmillió forint haszonra téve szert.