Félő, hogy a Magyar Televízió vagyonának felélése miatt utolsó tartalékát, a 4 milliárd forint értékű archívumot is eladja - közölte Lendvai Ildikó, az MSZP médiapolitikusa. Az MTV szóvivője szerint az értékesítés nincs napirenden, ám ha mégis erre kényszerül a televízió, az az archívum állapotának is jót tesz majd.

Vélhetően politikai feltételei vannak a kulturális támogatásoknak - közölte a szférában elpazarolt közpénzekről tartott sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióhelyettese szerint a pénz politikai szelekció révén az egyik helyről ellenőrizetlenül jut a másikba, míg a kulturális média egyéb szegmenséről elvonják azt. Az anomáliák egyik jellegzetes példájaként a közszolgálati televízió helyzetét hozta fel. A televízió vagyona egytizedére csökkent és félő, hogy utolsó tartalékukhoz, a 4 milliárd forint értékű archívum eladásához nyúlnak. A tévé ingatlanai elvesztek s a felépülő új, állami tulajdonban lesz. Csökkentek a reklámbevételek, ami érthető, hiszen a nézettségi mutatók is nagyon rosszak (a legfrissebb adatok szerint a Híradó nézettsége nem haladja meg az 5 százalékot).

Az MSZP egyetért azzal, hogy a Magyar Televízió egy ízben tőkeinjekciót kapjon a szanálásra, ám olyan szanálást támogat, amely garanciát jelent arra, hogy egy nem deficitet termelő, valódi közszolgálati műsorokat sugárzó televízió álljon elő. Javasolja, hogy mielőtt a költségvetés végszavazására s a 7,3 milliárdos támogatás megítélésére sor kerül, a parlament illetékes bizottsága kapjon részletes beszámolót a felhasználási tervről. Ma úgy tűnik, mondja a képviselő asszony, hogy lyukas hordóba öntenek vizet, de a hordóból a víz nem véletlenszerűen folyik tovább. Ugyancsak, mint a kultúra területén történő gazdálkodás sajátosságát elemezve hívta fel a figyelmet arra, hogy 1,5 milliárdos támogatással jön létre az az alapítvány, amely nyilvánvalóan kormánypárti hetilapot kíván létrehozni. Az Országimázs Központ pedig inkább kormányimázsként működik - tette hozzá. Javasolja továbbá, hogy a költségvetésből kerüljenek ki azok a passzusok, amelyek meg akarják változtatni a kulturális törvény támogatási módozatait. A Magyar Hírlapnak arra a kérdésére, hogy az MSZP által ma elkészített alternatív költségvetés több pénzt szán-e a kultúrára, a képviselőnő egyértelmű igennel válaszolt, amennyiben vissza akarják állítani a kulturális törvényben korábban előírt összegeket, illetve hatékonyan kívánják ellenőrizni a kulturális területe-ken működő intézmények működését.

Lendvai Ildikó rosszul becsüli az MTV archívumának értékét, mert annak eszmei és gyakorlati értéke jóval magasabb, mint négymilliárd forint. Másrészt az értékesítés jelenleg nincs napirenden - nyilatkozta a Maygar Hírlapnak az archívum eladásáról szóló értesülésre Bende Gyöngyi. A Magyar Televízió szóvivője hozzátette, hogy mit hoz a jövő, nem tudja. Ám ha az MTV mégis arra kényszerülne, hogy pénzé tegye az archívumot, azt semmiképpen nem pazarló formában teszi. A kép- és hanganyag használhatóbbá válna, jelenleg ugyanis az nincs digitalizálva.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: