Tizennégy tábornokkal és főtiszttel közli hétfőn a honvédelmi miniszter, mi lesz a sorsuk. Szabó János csütörtökön állapodott meg a kormányfővel a személyi kérdésekről. Az alku része, hogy helyet cserél a vezérkari főnök helyettese a szárazföldi csapatok egy hete kinevezett irányítójával.

Véglegesnek szánt személyi beszélgetésre hívott be hétfőre 14 magas rangú katonát Szabó János. A honvédelmi miniszter ekkor közli, miben állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnökkel a csütörtöki találkozón. A beszélgetéseket várhatóan a napokban követi egy parancsnoki állománygyűlés, ahol egy hónapos exlex állapot után kihirdetik az új parancsnokokat. A régi beosztásokat ugyanis a haderő-átalakítás keretében már szeptember végén megszüntették, az új bejelentéseket pedig hiába tervezték október 2-ára, azt a kormányfő kérésére elhalasztották. A miniszterelnök utólag ellenőrizte a 180 tervezett kinevezést, és ebből mintegy húszat megkérdőjelezett. Ezt közölte is két hete Szabó Jánossal, a honvédelmi miniszter azonban újabb találkozót kért. Indoklása szerint 3-4 kérdéses posztról még egyeztetnie kell Orbán Viktorral, ennél végül is több személy kerül szóba.

A csütörtökön véglegesített listából kiderül, hogy Orbán ragaszkodott a hadsereg második emberének, Urbán Lajosnak a távozásához. Az első elképzelések szerint a távozó altábornagy új beosztása a brüszszeli katonai képviselő posztja lett volna, annak ellenére, hogy erre a tisztségre hónapok óta képeznek egy főtisztet. A terv azon hiúsult meg, hogy a NATO-beosztáshoz Urbán túlságosan magas rendfokozatú. Az alku végül is megköttetett Orbán és Szabó között. Urbán számára a miniszter egy alacsonyabb beosztást, a szárazföldi vezérkari főnöki posztot kínálja fel. A tisztségre mindössze egy hete nevezték ki Havril Andrást. Ő várhatóan Urbán helyére lép elő. A kormányfő tehát nem ragaszkodott saját jelöltjéhez, az első találkozón megnevezett Forgó Józsefhez. Orbán nem támogatta Makai Sándor kinevezését sem a légierő vezérkarifőnök-helyettesének. Helyette Balogh Imrét nevezik ki. Orbán kérésére fél tucat tábornokot nyugdíjaznak.

(Magyar Hirlap)