A Környezetgazdálkodási Intézet új főigazgatója, Mojzer János feljelentést tesz az intézet elmúlt kétéves pazarló gazdálkodása miatt. A belső vizsgálat megállapítása szerint kár érte az intézetet, ezért kéri, hogy rendeljenek el nyomozást annak tisztázására, kit terhel a felelősség a többmilliós kárt okozó pazarlásért.

A Népszabadság értesülése szerint a Mojzer János, a Környezetgazdálkodási Intézet közelmúltban kinevezett új főigazgatója kedden tesz feljelentést az ügyészségen az intézet elmúlt kétéves pazarló gazdálkodása miatt. A többkötetnyi akta tartalmazza az intézet új vezetése által elrendelt belső vizsgálat megállapításait, valamint a főigazgató által felkért szakértők vizsgálati jelentéseit.

Mint arról lapunk is beszámolt, Pepó Pál távozása után a Környezetvédelmi Minisztérium új vezetése "elképesztő pazarlást" talált a tárca irányítása alatt álló Környezetgazdálkodási Intézetben. A frissen kinevezett Mojzer János nyilvánosságra hozta, hogy elődei szinte teljesen kifosztották az intézetet. Pazarlásukra jellemző, hogy háromnegyed millió forintért vásároltak egy versenyzongorát, amely azután a pincében porosodott, több százezer forintot költöttek videókra és kivetítőkre, bútorokra és függönyökre. A tudományos könyvtárban márványborítású mosdót építettek, miközben a dohos katakombákban lévő könyvtárban fémpolcokon sorakoztak az értékes könyvek.

Az új vezetés által teljesen feleslegesnek minősített beruházások miatt jelentős kár érte az intézetet, ezért a főigazgató ma feljelentést tesz az ügyészségen, kérve, hogy rendeljenek el nyomozást, tisztázandó: terhel-e bárkit is büntetőjogi felelősség a többmilliós kárt okozó pazarlásokért.

(OS)