Az [origo] információja szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) tulajdonában lévő évi mintegy egymilliárd forint közpénzből gazdálkodó Agrárinnovációs Kht. bruttó 10 millió forintért egy tanulmány elkészítésére adott megbízást egy mátészalkai szakközépiskolának. Az iskola igazgatóhelyettese az [origo]-nak elmondta: a térség szakember-ellátottságának problémáiról szóló tanulmányt az intézmény oktatói írták.

A Népszava keddi számában megjelent cikk szerint a mátészalkai polgármester havi javadalmazást kapott az Agrárinnovációs Kht.-tól. Az [origo] megtudta, hogy Szilágyi Dénes mátészalkai polgármester azért kapott 36 000, majd 129 000 forintot, és később 32 000 forintot az Agrárinnovációs Kht.-tól, mert a polgármester a közhasznú társaság felügyelőbizottságának a tagja. Szilágyi Dénes elmondta azt is, hogy ezért havonta 37 000 forintot kap.

A polgármester sietségre hivatkozva nem adott részletes felvilágosítást arról, hogy sikerült az általa is felügyelt Agrárinnovációs Kht.-ból mintegy 10 millió forintot az általa vezetett önkormányzaton keresztül egy helyi szakközépiskola és egy görög katolikus templom felújítására fordítani. A polgármester csak annyit mondott, hogy pályázat útján szerezték a pénzt, aminek elosztásáról maga döntött.

A Népszava-cikkben szereplő és támogatást kapott szakközépiskola, a mátészalkai Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola. Fekete Lajos igazgatóhelyettes megerősítette, hogy kaptak pénzt az Agrárinnovációs Kht.-tól. Az igazgatóhelyettes viszont azt állította, hogy ők nem pályáztak, hanem az Agrárinnovációs Kht. kérte fel őket egy tanulmány elkészítésére. Fekete Lajos szerint 2000 elején ő és az iskola több oktatója együtt írta a mintegy 50 oldalas tanulmányt "A térség szakember-ellátottságának problémái" címmel. Ezért kapott az iskola az Agrárinnovációs Kht.-tól bruttó 10 millió forintot. Fekete Lajos állítja: a nettó 7,2 millió forintot már megkapták, amit az iskola fejlesztésére fordítottak. Arra a kérdésre, hogy milyen szerepet játszott az ügyletben Szilágyi Dénes, a város polgármestere, az igazgatóhelyettes nem tudott válaszolni.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban sem a sajtóosztályon, sem pedig Szabadi Béla államtitkár titkárságán nem tudták megmondani,hogy miként lehetne elérni az Agrárinnovációs Kht.-t. A közpénzekkel gazdálkodó kht. tulajdonosa az FVM, és a tulajdonosi jogokat Szabadi Béla politikai államtitkár gyakorolja.

Az [origo]-nak sikerült elérnie az Agrárinnovációs Kht. vezetőjét Székely Pétert. Az ügyvezető igazgató azonban nem volt hajlandó semmiféle információt adni a tanulmánnyal kapcsolatban.

[origo]

Ajánló:

Korábban:

(2000.10.31.)