A Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság - mint alperesek - kedden fellebbezést nyújtottak be a Martha Nierenberg - mint felperes - által ellenük indított perben. Az elsőfokú ítélet szerint ugyanis Herzog Lipót unokája 10 festményt kap vissza az államtól.

Az alperesek vitatják az ítélet indoklásának több pontját, így az abból levont következtetéseket is, ezért a legfőbb bírói testület döntését tartják szükségesnek. Az elsőfokú ítéletet október 20-án hirdette ki a Fővárosi Bíróság. Ebben pert nyert a magyar állammal és két múzeummal szemben Martha Nierenberg, aki Herzog Mór Lipót leszármazottjaként, az egykor nagyapja tulajdonát képező műtárgyak visszaszerzéséért tavaly októberben indított polgári peres eljárást.

A Fővárosi Bíróság ítélete szerint az Amerikai Egyesült Államokban élő Martha Nierenberg a per tárgyát képező 12 kép közül tíz festményt kap vissza. Egy festményt, Munkácsy Krisztus mellképe című munkáját az örökös már korábban visszakapta a magyar államtól, illetve a Magyar Nemzeti Galériától.

A felperesnek csupán egyetlen alkotást nem ítélt meg a bíróság, nevezetesen John Opie Női képmás című képét. Az ítélet szerint ugyanis ezt a képet az állam jóhiszeműen vásárolta meg.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.20.)