A Népszava információi szerint magas, bár nem pártelnöki szinten folytatódott hétfőn a Fidesz és a Független Kisgazdapárt közötti tárgyalás a 2002-es választási együttműködésről. A lap úgy tudja, véglegesnek tekinthető egyezség született negyven választókerületről, amelyek felében a Fidesz, másik felében az Független Kisgazdapárt nevezhetné meg a két párt által támogatandó közös jelöltet. Zömmel olyan kerületekről van szó, amelyeket jelenleg is a két párt képviselői töltenek be. Pallag László, az olajbizottság elnöke közös jelöltként való indításához, ahogy erről a Népszava elsőként már beszámolt, a Fidesz nem járul hozzá.

További tárgyalások folynak még arról, hogy a közös jelöltek számát negyvenötre emeljék. A korábbi nyilatkozatok szerint a Fidesz-kisgazda megállapodást az év végéig kívánják megkötni. A Népszava úgy tudja, a most körvonalazódó megállapodást egyelőre nem kívánják hivatalosan bejelenteni, meg kívánják várni, amíg elcsendesednek a kisgazdapárt körüli botrányok.

A lap információi szerint kisgazda részről szóba került az az igény, hogy a Fidesz és a Független Kisgazdapárt kezdjen tárgyalásokat annak a tizenhat választókörzetnek az elosztásáról, amelyet magyar demokrata fórumos képviselők töltenek be. Az indok, hogy a Magyar Demokrata Fórummal nagyon vontatottan halad a Fidesz által kezdeményezett együttműködési tárgyalás.

Mint ismeretes, Kövér László Fidesz-elnök szeptember 30-át jelölte meg határidőként, ameddig a Magyar Demokrata Fórumtól nyilatkozatot vár az együttműködés formáját illetően. Az egyeztetések azonban csak október elején indultak meg, és információink szerint eddig két pártelnöki találkozóra került sor. Többen úgy látják, hogy a Fidesz-MDF megállapodás is körvonalazódik, bár például a demokrata fórum elnöksége kevés információval rendelkezik annak tartalmáról.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. augusztus 9.)