Este hét órakor még tartott a Mol Rt. Tiszaújvárosi Kőolajfinomítójában szerdán délután 16.29 perckor keletkezett tűz, amelynek oltását nagy erőkkel végzi mintegy 100 tűzoltó. A tűz keletkezésének központját a tűzoltóság lezárta este 7 óra 10 perckor.

Radványi László ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője szerint a tűznek még legalább három-négy órán keresztül továbbra is égnie kell, mert ha elfojtanák, robbanásveszélyes helyzet alakulhatna ki.

A parancsnok elmondta, hogy a legmagasabb, 5-ös fokozatban riasztották Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tűzoltóit, továbbá a helyi létesítményi tűzoltókat, akik este 7 órára teljesen körbevették a tűz fészkét, vízsugarakkal hűtik a csővezeték-rendszereket és annak környékét, nehogy a lángok tovább terjedjenek. Hozzátette: az elmúlt két óra során jelentősen csökkent az égő terület nagysága.

Lázár László, a Mol Rt. tiszaújvárosi finomítójának termelési vezetője elmondta, hogy a tűzeset akkor történt, amikor hozzáláttak a desztillációs üzem egy részének előre tervezett leállításához. Egy szénhidrogént, úgynevezett gudront szállító vezetéken repedés történt. A gudront igen magas hőmérsékleten továbbítják ezen a csőszakaszon, amely normális körülmények között, önmagától is belobban. "Most ez történt" - mondta a termelési vezető.

A tűzoltóság jelenleg vízzel próbálja eloltani a tüzet, de készültségbe helyezték a nagyteljesítményű habbal oltókat is, amelyek egy váratlan esemény során szintén bevethetnek.

A termelési vezető szólt arról is, hogy a tűzeset során baleset nem történt, az oltásban résztvevő csaknem száz tagú tűzoltó csapatot sem fenyegeti veszély. Arra a kérdésre, hogy a gudron elégetésével keletkező füst, illetve gázok károsíthatják-e az egészséget, nemmel válaszolt. A katasztrófavédelem megyei parancsnoka reményét fejezte ki, hogy mintegy négy órán belül végeznek az oltással.

Az anyagi kárról egyelőre pontos adatot nem tudtak mondani, csupán annyit közöltek, hogy a meghibásodott műszaki berendezésben tetemes károk keletkeztek.
Arra a kérdésre, hogy valaki hibáztatható-e a baleset bekövetkeztéért, mindkét szakember azt válaszolta: ez kizárható.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 1.)