A szakértők által tervezett időpont előtt három órával, szerda este negyed tízkor eloltották a tüzet a Mol Rt. Tiszai Kőolajfinomítójában.

Radványi László ezredes, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az oltást követően elmondta, hogy 3-as fokozatra visszaminősítették a kiemelt készültséget. Az oltás azért sikerült gyorsabban a vártnál, mert a rendszerből elfogyott az égő szénhidrogén származék, a gudron. Arra a kérdésre, hogy van-e már feltételezésük a tűz keletkezésének okáról, az ezredes úgy válaszolt, hogy nehéz fűtőolaj, a gudron került a rendszerbe, amely 300 Celsius fokon önmagától belobbant, amikor egy szállítóvezeték megrepedt. Az ezredes hozzátette, hogy a részletek pontos tisztázására a most kezdődő szakértői vizsgálat hivatott.

Radványi elmondta azt is, hogy az emberi egészségre veszélyes gáznemű anyag nem került a levegőbe, csak a tűz kezdetekor némi szénmonoxid, azonban ez igen rövid idő alatt megszűnt és a légszennyeződés nem hagyta el az olajfinomító területét. A következő másfél órában még hűtik az elfojtott tűz környékén lévő csővezetékeket és egyéb műszaki berendezéseket, azért, hogy ha kevés anyag maradt volna a rendszerben, az ne tudjon ismét fellobbanni.

A tűzoltók azzal számolnak, hogy éjfélre a Borsod, Heves és Szabolcs megyei 28 tűzoltó kocsi és az oltásban résztvevő 85 tűzoltó visszatérhet állomáshelyére.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 1.)