Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos szerdai rádióinterjújában Torgyán József földművelési és vidékfejlesztési miniszter építkezéséről is beszélt. A kormányfő szerint ez a téma nem a kormányra tartozik, de biztos benne, hogy a parlamentben több kérdést is fel fognak tenni Torgyánnak az üggyel kapcsolatban.

"A kormány nem is tud, de nem is akar foglalkozni Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter építkezésének kérdésével" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában. "Ez személyes ügye a miniszternek, de olyan személyes ügye, ahol nem fogja tudni elkerülni, hogy a nagyobb nyilvánosság előtt beszéljen róla, és innen kezdve ha valamilyen lépést tenni kell, akkor az már parlamenti és kevésbé a kormányra tartozó feladat - tette hozzá a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy négyszemközt beszélt-e Torgyán Józseffel az építkezésről, a kormányfő közölte: olyan ügyeket, amelyek nem tartoznak rá, nem szokott szóba hozni, és hogyha beszélgetőpartnere ezt nem teszi meg, akkor ő ezt az udvariatlanságot nem követi el. "A miniszter úrnak nyilván a parlamentben - ne legyen kétségünk efelől - megfelelő kérdéseket fognak feltenni, és támadásokat fog kapni. Ott lesz dolga éppen elég, hogy megválaszolja ezeket a kérdéseket" - fogalmazott Orbán.

A kormányfő azt mondta: a parlamenti ciklus kezdetekor, még a miniszterelnökké való megválasztását megelőzően írásban kérte a parlament illetékes bizottságát, hogy az általa adott vagyonnyilatkozatot teljes egészében hozzák nyilvánosságra, "tehát ne csak azt a nyúlfarknyi részt", ami a nyilvánosság számára elérhető, hanem azokat a passzusokat is, amelyek "zártabban kezelendők."

(MTI)

Korábban:

(2000. október 30.)