A honvédelmi tárca két év alatt további 12 ezerrel csökkenti a jelenlegi létszámot, ami azt jelenti, hogy a haderőt 2002-ben 25 ezer hivatásos és mintegy 12 ezer sorkatona alkotja majd. A két évet felölelő költségvetési tervezetben laktanyafelújításra összesen 8 milliárd, a NATO-val kapcsolatos vállalásokra 19, a gépjárműprogramra 10, haderőfejlesztésre mintegy 50, lakásépítésre egymilliárd forint szerepel.

A Honvédelmi Minisztérium a kormány döntése értelmében 2001-ben 236 milliárd forintot kap a központi költségvetésből, 2002-ben pedig 261 milliárdból fog gazdálkodni. A viszonyított növekedés közel 25, illetve 11 százalék, ami a tervezet szerint megfelel a kabinet vállalt kötelezettségének. Az idei elbocsátások, kilépések és nyugdíjazások miatt a tárca 10,2 milliárd többletkiadással számol. Ugyanakkor jövőre újabb 10 ezer, azt követően pedig 2 ezer embertől kíván megválni.

A dokumentum a személyi juttatások összegét 2001-ben az ideihez viszonyítottan 18 százalékkal növeli, jóval szerényebb a 2002-re tervezett előirányzat, amely a jövő évit csak 3,1 százalékkal haladja meg. A nemzetközi feladatokkal kapcsolatos többlet-devizakiadások két év alatt megközelítik a 4,5 milliárdot. Ez az összeg a KFOR, az SFOR magyar kontingensének, valamint a békemisszióknak, a külföldi kiképzésnek és oktatásnak, a NATO-beosztások és -külképviseletek fenntartásának költségkerete.

A haderő fejlesztésére, egyebek között a honvédség lenullázott gépparkjának cseréjére, a bezárások és megszüntetések után működtetett laktanyák felújítására és korszerűsítésére a kétesztendei tervezet mintegy 90 milliárd forintot ütemez. A működési és intézményfenntartási kiadásoknál figyelembe vették a várható inflációt, így 2001-re 77 milliárdot, az azt követő évre megközelítően 87 milliárdot prognosztizáltak. A központi beruházásokra szánt forintnövekményből két év alatt mintegy 3 milliárddal járulnak hozzá a NATO biztonsági beruházási programjához.

A tervezetből kiderül, a minisztérium új szervezetek létrehozására is készül. A már létrejött beszerzési és biztonsági beruházási hivatalán kívül életre hívja saját ingatlankezelési hivatalát, protokoll- és nemzetközi rendezvényszervező igazgatóságát, gazdasági tervező szervezetét. Kiadási előirányzatait jövőre 49 milliárdban határozta meg, amit 2002-ben majdnem 56 milliárdra emel. Ezen belül a személyi juttatásokat 2001-ben 23, 2002-ben 22 százalékkal növeli. A tárca létszáma az első esztendőben csökken ugyan 26 fővel, de azt követően 157 fős emelkedés várható, így az apparátusban megközelítően 3200-an dolgoznak majd.

A tervezetből ugyanakkor nem derül ki, hogy az elkövetkezendő években számolnak-e a MiG-29-es harcigépek felújításával. Programozzák viszont az orosz géptípus szimulátorának rendszerbe állítását, ami összesen 778 milliót jelent. Elhelyezési kiadások címszó alatt 3 milliárdot szerepeltetnek, ez valójában azt jelenti, hogy a bezárt laktanyákból átirányított katonák ideiglenes elhelyezése ennyibe fog kerülni. A NATO külügyminisztereinek hazánkban tartandó jövő évi értekezletére 1,2 milliárdot szánnak. A honvédelmi bizottságban megfogalmazott módosító indítvány egyebek között ennek a költségvetési kiadásnak a terhére kívánja tovább működtetni a Dunai Flottillát és életben tartani a pápai repülőteret.

Az Országgyűlés honvédelmi bizottsága Juhász Ferenc szocialista alelnök javaslatára úgy döntött, meghallgatja Szabó János szakminisztert a kisgazda érdekeltségű Arculat Kft.-vel kötött szerződésről. A legutóbbi ülésen ugyanis a tárca képviselője, professzor Szabó János helyettes államtitkár az üggyel kapcsolatban egyetlen kérdésre sem tudott válaszolni. Mint azt a Népszava elsőként megírta, a szerződést a honvédelmi miniszter kötötte a kft.-vel a tárca tevékenységének népszerűsítésére. Az államtitkár nem tudta, hogy a kisgazdák hetilapja, a Kis Újság közölt-e megjelenésenként 2-3, honvédséggel kapcsolatos cikket. Válaszaiból mindössze az derült ki, hogy ilyen célból a kft.-t tavaly és az idén is 5-5 millióhoz juttatta a megállapodás.

Szabó Iréne

(Népszava)

Korábban:

(2000. október 31.)