Keller László szocialista képviselő szerint nem lehet tudni, milyen célokat szolgál az adomány. A honatya az ÁSZ vizsgálataira alapozva a Népszavának szeptemberben azt nyilatkozta, hogy az adomány nem folyt be az agrártárca költségvetésébe, hanem azt - az FVM számláját felhasználva - Balogh Gyula vajai országgyűlési képviselő, a kisgazdapárt főtitkárának döntése értelmében utalták át a Balogh helyi képviselő-testületi frakciótársa által alapított Teréz Anya Segítő Egyesületnek.

Az agrártárca közleményben tagadta Keller László vádjait. Az FVM azt állította: a 14 millió forintot utólagos elszámolási kötelezettséggel adta át az egyesületnek és figyelemmel kíséri, hogy a TASE teljesíti-e ezt a kötelességét. A minisztérium szerint az ÁSZ csupán egy pénzügytechnikai műveletet kifogásolt, amiről megoszlik a szakértők véleménye. A közlemény elfogadhatatlannak tartotta, hogy azt a látszatot keltsék, mintha a károsultak megsegítésére szánt pénzeket az FKGP pártcéljaira használta volna fel bárki.

Balogh Gyula, a kisgazdapárt főtitkára a Magyar Hírlapnak az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a 14 millió forint teljes egészében a belvízelvezető csatornák helyreállítását szolgálja Tyukod, Ura, Rápolt, Porcsalma, Papos és Szamoskér települések térségében. A megyei területfejlesztési tanács ugyanis csak a falvak belterületi vízelvezetési rendszerének felújítására tudott forrást biztosítani. Balogh Gyula azt nyilatkozta, az FVM azért nem tudott elszámolni a pénzzel, mert az ÁSZ-vizsgálat idején még nem döntöttek annak felhasználásáról.

[origo]