Jövőre akár 30-40 százalékkal is megemelnék egyes kiadványaik árát a tankönyvkiadók. A nagymértékű emelés a gyártási költségek drasztikus növekedése miatt válik szükségessé. A kiadók képviselője szerint elfogadhatatlan, hogy a rövidesen életbe lépő kerettantervek miatt a tankönyvek újraminősítését javasolja a szaktárca.

Az idei tanévkezdéskor átlagosan 8-9 százalékkal kerültek többe az általános és középiskolában használatos tankönyvek. A kiadók annak ellenére nem növelték nagyobb mértékben a kiadványok árait, hogy időközben nyilvánvalóvá vált: a papírpiaci árrobbanás miatt jelentősen emelkedtek a gyártási költségeik. (A második legnagyobb papírexportőrnek számító Finnországban a közelmúltban több nagyüzem is leállt, s ez megrendítette a nemzetközi papírpiacot.)

Jövőre már a tankönyvkiadók is kénytelenek lesznek alkalmazkodni a megváltozott gazdasági helyzethez - mondta Koller Lászlóné, a Tankönyves Vállalkozók Testületének elnöke. Az elképzelések szerint egyes könyvek árai jelentősen emelkedhetnek. (a Népszava egyéb forrásból úgy értesült, hogy ez 30-40 százalék is lehet.)

Koller Lászlóné szerint ugyanakkor az áremelkedés a legtöbb esetben nem jelent majd radikális változást a tankönyvek árában, hiszen a kiadványok nagy része ma néhány száz forintért megvásárolható. A könyveket egyébként is a jogszabályban megengedettnél negyven százalékkal olcsóbban kínálják a kiadók - tette hozzá az érdekvédelmi szervezet vezetője.

További probléma, hogy a kerettantervek jövő évi bevezetése miatt a tankönyvek egy részét újra kell bíráltatniuk a kiadóknak - mondta Koller Lászlóné. A jóváhagyás költsége összességében több millió forintos terhet ró az érintettekre.

Jelenleg jogászok tanulmányozzák, törvényes-e a szaktárca által javasolt eljárás, mivel a kiadók a kiadványok tankönyvjegyzékre való felkerülésekor már fizettek minősítési díjat.

A tankönyvek, miután a szükséges procedúrán átesnek, öt évre szóló engedélyt kapnak, mely szerint alkalmasak az iskolában való használatra - jegyezte meg a testület vezetője. Az átdolgozott könyveket november végéig kell eljuttatni az Oktatási Minisztériumhoz. A kiadványokat egy, a tárca által felkért bizottság vizsgálja meg.

- Néhány hete a szaktárca tárgyalt a kiadók vezetőivel a kérdésről, s akkor megállapodtak, hogy a bevizsgálás nem kötelező - reagált az elmondottakra Kojanitz László, az Oktatási Minisztérium (OM) főosztályvezetője. Az iskolák továbbra is használhatják a tankönyvjegyzéken szereplő kiadványt akkor is, ha azon nem szerepel a különminősítés.

A kiadók ugyanakkor jövőre sem emelhetik korlátlan mértékben a tankönyvek árait - tette hozzá Kojanitz László. Egy hatályban lévő miniszteri rendelet szerint ugyanis évente maximálisan 25 százalékos drágulást engedélyez egy könyvnél. Ezzel szeretnénk elérni, hogy a kezdetben olcsón adott, s ezért népszerűvé vált kiadványaikat egyik pillanatról a másikra ne drágíthassák meg jelentősen a kiadók.

A minisztériumi főosztályvezető elmondta: idén 32 százalékkal, vagyis csaknem 3 milliárd forinttal nőtt a központi tankönyv-támogatás. A pénzt a diákok közt differenciáltan, elsősorban szociális szempontot figyelembe véve oszthatták fel az iskolák. A tavalyi 1700 forint helyett átlagosan 2250 forint támogatás jutott minden tanulónak. Jövőre a tárca hasonló mértékű emelést tervez.

A kiadók a héten elkészítették tankönyvjegyzékre kerülő kiadványaik listáját is. Az iskolák jövő év márciusáig választhatnak tankönyveket a listáról. A lap úgy tudja, hogy a minisztérium a következő évben néhány esetben meghosszabbítja a tankönyvrendelés tavasz eleji határidejét. Az intézkedésre azért van szükség, hogy a kerettantervekre épülő - jelenleg azonban még csupán előkészületben lévő - tankönyvekből is vásárolhassanak az iskolák. (Mint ismeretes, tavaly a közoktatási törvény módosulása miatt hosszabbította meg néhány kiadványnál a rendelés határidejét az OM. A minisztériumi döntés akkor 80-féle történelem-, 102 földrajz- és 81 biológiakönyvet érintett.)

Az iskolák ebben a tanévben 15,6 millió tankönyvet rendeltek meg a 4132 kiadványt tartalmazó jegyzékről. Összesen 6,5 milliárd forintot költöttek tankönyvre. Az intézmények átlagosan 10-12 féle könyvet rendeltek, legtöbbfélét a fővárosban, a legkevesebbet pedig Nógrád megyében. Az adatok szerint a tanárok általában ragaszkodtak a jól bevált kiadványokhoz, a megrendelések csupán 12 százalékában választottak új könyveket. A legolcsóbb tankönyv 120, a legdrágább 3500 forintba került. Az általános iskolákban a nyolcadikosok fizették a legtöbbet (5000 forintot) tankönyvcsomagjukért, a középfokú intézményekben pedig az első osztályosoknak kellett a legmélyebben - 10 ezer forintba került a csomag - a zsebükbe nyúlniuk.

(Népszava)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása

Korábban:

(2000. július 31.)