Atyánszky György 1998 novemberében maga kezdeményezte két évvel korábban megvásárolt martfűi vállalkozása felszámolását, miután a felhalmozott mintegy 29 millió forintos köz- és egyéb tartozást nem tudta kifizetni. A péküzemet bezárták, vagyontárgyait a felszámolás megkezdése előtt néhány héttel elárverezték, a közel 20 alkalmazottat pedig járandóságuk kifizetése nélkül utcára tették.

A kisgazda képviselő ellen csődbűntettének gyanúja miatt azért indult eljárás, mert felmerült, hogy a felszámolás bejelentése és maga az eljárás megkezdése közötti időben a pékség vagyonának egy részét jogszerűtlenül értékesítette, a cég vezetője pedig akkor vett fel úgynevezett tagi kölcsönt, amikor már javában tartott a felszámolás.

A parlament Atyánszky György mentelmi jogát tavaly novemberben függesztette fel. A képviselőt ezt követően hallgatta ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyészségi Nyomozóhivatal. Atyánszky György több alkalommal kijelentette: "Semmiféle törvénytelen dolgot nem követtem el."

Torgyán József kisgazda pártelnök szerint az, hogy az ügyészség vádat emelt Atyánszky ellen, semmit nem jelent, ugyanis az ügyészség csak az egyik része a büntetőeljárásnak. A másik oldalon a vádlott, középen pedig a bíróság van, amely elbírálja az ügyet. "Mérhetetlenül sok olyan ügyet ismerek, amely ügyészi vádemeléssel kezdődött, és jogerős felmentéssel végződött" - mondta Torgyán szeptemberben.

[origo]