Az utolsó szó jogával élve az öt vádlott közül egyik sem mondta magát bűnösnek a koszovói magyar KFOR-kontingens volt parancsnoka és négy társa büntetőperének utolsó napján. A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa Papp Gyula és társai perében még csütörtökön ítéletet hoz.

HavariaPress: Papp Gyula
"Tiszta lelkiismerettel mondom, hogy nem vagyok bűnös" - mondta az utolsó szó jogán Papp Gyula alezredes, a magyar KFOR-csapat volt parancsnoka. Az alezredes az ügyről úgy vélekedett, hogy az szégyenletes és tragikomikus, mert a komoly elismerést kiharcoló kontingenst tolvajbandává degradálták. Papp Gyula a keddi védőbeszédre adott ügyészi viszontválaszból idézett; ebben a magyar kontingens munkáját minősítő értékelésről az ügyész azt mondta: "nem kell hasra esnünk a NATO-értékelés előtt". ''Azt gondolom, pontosan ez az a rossz szellem, amelyet távol kell tartani a hadseregtől. Nem az áldozatos munkának, hanem az ilyen nézetek elhatalmasodásának kell gátat vetni'' - mondta az elsőrendű vádlott. Az alezredes bízik, hogy kiderül, elöljáróit félrevezették, félretájékoztatták. Ugyanakkor reméli, hogy sikerül gátat vetni ''a rosszindulatnak, a kicsinyes gáncsoskodásnak, a butaságok áradatának és a pitiáner, katonai-szakmai belvillongásoknak''.

Papp Gyula alezredest négy vádpontban, elöljárói intézkedés elmulasztásával, csalással és magánokirat-hamisítással, elöljárói hatalommal való visszaéléssel, valamint lopással vádolja a katonai ügyészség, amely pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Az ügyészség a vádlottak padján ülő másik négy katonát csalással és magánokirat-hamisítással vádolja. Papp Gyula és ügyvédje csak a felmentést tartja elfogadhatónak, s ha az alezredest bármelyik vádpontban elítélik, fellebbezni fognak. A bíróság 14 órakor hirdet ítéletet.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.31.)