Míg Torgyán József októberben egy sajtótájékoztatón még a kisgazdapárt magas erkölcsi mércéjét hangoztatta, egyre több olyan visszaélésre derül fény, amelyben kisgazdapárti politikus is érintett. Ennek ellenére csak Székely Zoltánt zárták ki a frakcióból, és Torgyán József többször úgy nyilatkozott: nem tart szükségesnek semmiféle további rendcsinálást az FKGP-n belül.

Atyánszky ellen csődbűntett gyanúja miatt indult eljárás

Atyánszky György
Szeptemberben csődbűntett miatt a Szolnok Városi Ügyészség vádat emelt Atyánszky György bajai lakos, a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselője ellen. Atyánszky György, a Martfűn pékséget üzemeltető kft. tulajdonosa és ügyvezetője ellen tavaly nyáron tettek feljelentést. A feljelentő szerint a cégből a felszámolási eljárás megkezdése előtt a vagyon egy részét kimenekítették, és a cégvezető részére jogtalan kifizetés történt.

A Földművelésügyi Minisztérium szabálytalanul számolt el 14 millió forinttal

A Földművelésügyi Minisztérium
napraforgója
A tavalyi árvizek idején egy magánadományozó felkérte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot (FVM), hogy az általa biztosított 15 millió forintot - segélyezési céllal - adja az ár- és belvízkárosultaknak. Ebből az agrártárca 500-500 ezer forintot közvetlenül magánszemélyekhez juttatott el, a maradék 14 millió forintot pedig az idén márciusban átutalta a Szabolcs megyei Vaján működő Teréz Anya Segítő Egyesület (TASE) számlájára. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a tavalyi zárszámadáshoz készített vizsgálatakor megállapította, az FVM szabálytalanul számolta el a pénzt.

A Honvédelmi Minisztérium havi 800 ezer forinttal támogatja a Kis Újságot

Szeptember végén Szokolay Zoltán, a honvédelmi tárca szóvivőjének és a sajtófőosztály vezetőjének elbocsátása nyomán megjelent a sajtóban: 20 nap után többek között azért bocsátották el Szokolayt, mert kinevezését követően meg akarta szüntetni a kisgazdapárt heti lapjának, a Kis Újságnak a havi 800 ezer forintos támogatását. Egy belső szerződés értelmében ugyanis a kisgazda vezetésű szakminisztérium a tárca NATO-kommunikációs költségvetési keretéből havonta 800 ezer forintot juttat a Kis Újságnak, amelynek a főszerkesztője - az impresszum szerint - maga Torgyán József pártelnök.

Közpénzből támogatják Torgyán választói körzetét

Szabadi Béla rendelkezik
a támogatásokról
Októberben újabb fejezettel bővült a kisgazda politikusokat érintő kétes gazdasági ügyek sora. Kiderült: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tulajdonában álló Agrárinnovációs Vidék- és Területfejlesztési Kht. keretéből, vagyis közpénzből elégítették ki Torgyán József miniszter személyes támogatási ígéreteit, közel 40 millió forint értékben. A kifizetések ellentétesek a kht. alapító okiratával. A támogatások célállomása legtöbbször a szabolcsi régió, több esetben Torgyán választási körzete. A kht. havi apanázsokat is kiosztott több vidéki polgármesternek.

Székely Zoltánt vesztegetéssel vádolják

Eddig egyedül Székely Zoltánt zárták ki a kisgazda frakcióból, ám Székely nem volt a párt tagja. Székelyt október 12-én a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal - az ORFK-val együttműködve - tetten érte 20 millió forint vesztegetési pénz átvétele során. Székely tagadta, hogy kenőpénzt fogadott volna el. A kisgazda képviselő szerint valakik csapdát állítottak neki, és kompromittálni akarták.

Torgyán villát épít a XII. kerületben

Torgyán József
építkezik
A kisgazdák körüli botrány még ezzel sem ért véget. A kisgazdák magas erkölcséről előszeretettel beszélő Torgyán József családjáról ugyanis kiderült: egy éven belül két új, nagy értékű ingatlant vásárolt a család. Tavaly ősszel Torgyán Józsefné Cseh Mária nevére bejegyeztek egy XII. kerületi telket, amelyen március óta épül egy háromszintes, liftes, úszómedencés villa. Tavaly március óta Torgyán József fia, Torgyán Attila és Hingyi Beatrix közös tulajdonában van egy ezer négyzetméteres II. kerületi ingatlan a Cirbolya utcában. A Cirbolya utca csatornázása ráadásul az adásvételi szerződés megkötése után nyerte el az akkor még Pepó Pál irányítása alatt álló Környezetvédelmi Minisztérium támogatását.

[origo]

Ajánló: