Az éjszaka önként jelentkezett a rendőrségen az a fiatalember, akit ötödikként gyanúsítanak a Regnum Marianum templom helyén álló emlékmű fakeresztjének szerda hajnali ledöntésével. Az öt budapesti gimnazista ellen csoportosan elkövetett garázdaság alapos gyanúja miatt indult eljárás.

Az elkövetők mintegy másfél méter magasságban a tartóról lefűrészelték a Felvonulási téren álló fakeresztet, ledöntötték. Ennek során a kereszt egyik szára eltörött. A fiatalemberek a kereszt talpazatára 3-4 centiméteres, piros színű betűkkel a "Budapesti Felszabadító Gárda" szöveget írták fel, valamint egy ötágú csillagot rajzoltak.

Az állampolgári bejelentés nyomán a helyszínre érkező rendőrök az egyik közeli trolibusz megállóban "intézkedés alá vontak" egy 18 éves fiatalembert, aki elismerte, hogy négy barátjával együtt döntötte le a fakeresztet. A fiú megnevezte társait, közülük négyet egyikük VII. kerületi Izabella utcai lakásában találták meg a rendőrök. A rendőröknél azonban az éjszaka önként jelentkezett az ötödik, ugyancsak 18 éves elkövető.

A fiatalemberek közölték, hogy tettüket előre kitervelték, és elmondásuk szerint a fakeresztet L. Gábor Sándor fűrészelte el. Az elkövetők útmutatása nyomán a rendőrök megtalálták a fűrészeléshez használt fekete nyelű vas vágólapú lombfűrészt, valamint az Izabella utcai lakásból lefoglaltak egy alkoholos piros színű filctollat is.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.01.)