Néhány órával José María Aznar kormányfő tervezett látogatása előtt autóba rejtett pokolgépet robbantott az ETA baszk terrorszervezet csütörtökön délután Barcelonában. A húsz kilogrammnyi robbanóanyag egy biztonsági őrt és egy rendőrt megsebesített a város iroda- és üzleti negyedében.

A szerkezet a Nou Camp futballstadiontól 600 méterre lépett működésbe. A stadionban a terrortámadás előtt két órával 60 ezren szurkoltak az FC Barcelona-Numancia Soria mérkőzésen.

Az ETA négy nap alatt már a második pokolgépes robbantást hajtotta végre. A baszk szakadár szervezet előző akciójában hétfőn Madridban három embert megölt és 64-et megsebesített. Idén már 19-en estek áldozatul Spanyolországban az ETA támadásainak.

A csütörtöki pokolgéprobbanás előtt 15 perccel az ETA nevében valaki figyelmeztette a merényletre a hatóságokat. Aznar miniszterelnök programjában korábban üzletemberekkel való találkozó szerepelt. Ennek tervezett helyszínétől nem messze robbant az autóba rejtett bomba.

A hat héttel korábbi barcelonai ETA-merénylet szintén egy tervezett Aznar-látogatás idejével esett egybe.

Mint a rendőrség közölte, az ismeretlen telefonáló szerint az ETA-nak nem volt konkrét célja a robbantással, mindössze zűrzavart, a lakosság körében pedig félelmet akart kelteni.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 30.)