A legfőbb ügyészség hétfőn adta át az olajbizottságnak azt a két CD-t, amely az olajügyekkel kapcsolatba hozható cégekről tartalmaz adatokat. A bizottság tagjai elégedetlenek a kapott - szerintük meglehetősen szegényes - információval. Először arra gyanakodtak, hogy tévedésből rossz CD-t kaptak az ügyészségtől. Polt Péter csütörtökön megerősítette: nincs szó tévedésről, ők kizárólag nyilvános adatok alapján állították össze a kért olajtérképet, amely az adatvédelmi törvénynek megfelelően nem tartalmaz összefüggéseket.

Az olajbizottság eredetileg olyan olajtérképet kért a legfőbb ügyészségtől, amely az olajügyekkel kapcsolatba hozható cégek adatait tartalmazza, valamint összefüggést teremt az egyes cégek közötti kapcsolatokról. Polt Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: ilyen adatszolgáltatásra nem köteles az ügyészség, de szükségesnek találták az adatok összegyűjtését, hogy ezzel is segítsék az olajbizottság munkáját.

A legfőbb ügyészség kikérte az adatvédelmi biztos véleményét: melyek azok az adatok, amelyek átadhatóak az olajbizottságnak. Polt megjegyezte: korábban egy másik hatóság adatvédelmi okokból nem tudott eleget tenni a bizottság hasonló kérésének. "Az ombudsman állásfoglalása korlátok közé szorította az ügyészség tevékenységét" - mondta Polt.

A két CD közel 1000 cég adatait tartalmazza. Olyan cégeket sorolt fel az ügyészség, amelyek a rendőrség, valamint a vám- és pénzügyőrség adatai alapján olajjal összefüggésba hozhatóak, de nem feltétlenül folyt ellenük büntetőeljárás.
Az egyik CD a bárki által elérhető cégnyilvántartásból kigyűjtött adatokat tartalmazza: az érintett cégek neve, a tagjaik, tulajdonosaik, ügyvezetőik neve van benne felsorolva. A másik CD-n pedig olyan - szintén nyilvános - adatokat tartalmaz, amelyeket az egyes ügyészségek gyűjtöttek össze munkájuk során. Ezen a CD-n van felsorolva a cégek cégjegyzék száma, telephelyük, bejegyzésük ideje, a cégjegyzésre jogosultak neve, a tagok neve, a jogi képviselőjük neve, a cégek tevékenységi körének megnevezése, valamint a cégek bankjának neve és bankszámlaszáma.

A két CD tartalma között vannak átfedések. Polt azt mondta: adatvédelmi szempontból tették két külön CD-re az információkat, mert a törvény tiltja, hogy bármiféle összefüggést teremtsenek az egyes adatok között. Ugyanezért a felsorolt cégek semmilyen szempontból nincsenek csoportosítva. Nincs feltüntetve az sem, hogy mely cégek ellen folyt már büntetőeljárás, de ezt a bizottság nem is kérte.
A két CD átadását az olajbizottságnak az ombudsman adatvédelmi szempontból rendben találta. Az ombudsman arra kérte az ügyészséget, hogy a bizottság tagjait tájékoztassa az adatok kezelésének törvényes módjáról.

Mikor az olajbizottság tagjai észrevették, hogy a CD-k az általuk vártnál sokkal kevesebb információt tartalmaznak, azt hitték: az ügyészség tévedésből rossz CD-t adott át. Az ügyészség ugyanis korábban azt közölte, hogy a személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt várhatólag csak az olajbizottság tagjai ismerhetik meg az olajcégek listáját. Ebből mindenki azt a következtetést vonta le, hogy az olajtérkép titkos adatokat is tartalmaz.

Polt vizsgálatot rendelt el, ami megállapította, hogy nem maradt le adat a CD-ről. Azzal kapcsolatban, hogy a bizottságot a nyilvános adatok felsorolása nem sokban segíti a munkájában, Polt azt mondta: ezen túlmenően nem tudnak jogszerűen adatot továbbítani, és nincs is más információ a birtokukban.

Kapcsándi Dóra

Korábban:

(2000. október 30.)