Az amerikai kormány módosította a használt F-16-os vadászgépek bérbeadására vonatkozó ajánlatát, ingyen kölcsönözne gépeket Lengyelországnak - jelentette be Bronislaw Komorowski lengyel nemzetvédelmi miniszter. A Magyar Hírlap értesülése szerint ez a konstrukció már eleve szerepel a Magyarországnak kidolgozott hasonló, augusztus végén zárt ajtók mögött ismertetett javaslatban, ám a gépek rendszerbe állításához még így is több tízmilliárd forint szükséges. Lengyel számítások szerint a 16 régebbi típusú, az amerikai hadseregben már nem használt F-16 A/B vadászgép NATO-normákhoz igazítása és üzembe állítása, valamint a pilóták képzése 150 millió dollárba kerülne.

A Magyar Hírlap értesülései szerint az amerikai kormány öt évre adná kölcsön Magyarországnak a használt F-16-os vadászgépeket, mivel ennyit engedélyeznek az amerikai törvények. Ezek után új szerződést kellene kötni, amely minisztériumi források szerint rejt némi kockázatot magában. Amennyiben nem sikerül megállapodni, a milliárdokért korszerűsített gépeket vissza kellene adni. Az ajánlatot azt követően dolgozták ki a tengerentúlon, hogy a magyar honvédelmi miniszter szándéknyilatkozatot írt alá egy német-orosz konzorciummal az egyetlen rendszerben maradt harci repülő, a MiG-29-esek felújításáról. Az amerikai nagykövet élesen bírálta az orosz típus felújítását.

Időközben a HM tendert írt ki MiG-29-es szimulátor beszerzésére. A kétfordulós pályázatra öten jelentkeztek, több ajánlattevő szerint a berendezés átalakítható más típusra is. A szimulátor ára szakértők szerint 1,5 milliárd forint, ám a tárca szerint ez még mindig olcsóbb, mint az eddigi gyakorlatot követve Szlovákiába kivinni a pilótákat, és jóval takarékosabb, mint egy ténylegesen repült óra, amely a MiG-29-esnél hárommillió forint.

Magyarországon a jövő hónapban várható a nemzetbiztonsági kabinet döntése a légierő fejlesztéséről. A lap beszámolt arról, hogy szeptember végén a honvédelmi miniszter levelet küldött a NATO-nagyköveteknek és a repülőgépgyártóknak, amelyben Szabó János 14, illetve 24 gép beszerzésének lehetőségéről kért információkat. A tárca vezetője a lap kérdésére annyit közölt, hogy már több visszajelzés érkezett.

A távirati iroda híre szerint a magyar kollégáikhoz hasonló helyzetben lévő lengyel pilóták körében ellenkezést váltott ki a használt F-16-osok kölcsönzése, ők inkább az FA-18 Hornet és a svéd-brit Gripen vadászgépek mellett vannak. Utóbbi Magyarországon is jelezte részvételi szándékát egy esetleges tenderen. A hírek szerint ugyanakkor az F-18-asokat gyártó Boeing egy másik típussal, az F-15-ösökkel venne részt a versengésben. Ezt informálisan a cég már jelezte a honvédelmi tárcának. Szakértők szerint az F-15-ösök ára jóval magasabb a konkurens gépeknél.

Haszán Zoltán

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Adatok a repülőgépről. (angolul)

Korábban:

(2000.07.20.)