Dávid Ibolya igazságügyi miniszter szerint a vagyonnyilatkozatot ki kellene terjeszteni a köztisztviselőkre s mindazokra, akik kapcsolatba kerülhetnek a korrupcióval - jelentette ki a miniszter a Magyar Televízió Híradójában Torgyán József villaépítési ügyével kapcsolatban.

Mint ismert, a kisgazda pártelnök- miniszter százmilliós villát építtet magának. A nyilvánosságra hozott képviselői vagyonnyilatkozatban azonban semmi olyasmit nem tüntetett fel, amely arra utalna, hogy ilyen jelentős vagyonnal rendelkezik. Erre először azt felelte, nem kívánt rablóknak és robbantócsoportoknak információt adni vagyonáról. Kedden a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztályán keresztül Torgyán József már azt tudatta: mind vagyonbevallását, mind egyéb adatszolgáltatási kötelezettségeit a valóságnak megfelelően tette meg. "Ezért mindazokkal szemben folyamatba helyezi a megfelelő eljárásokat, akik a nyilvánosság előtt azt terjesztik, hogy valótlan vagyonbevallást tett volna" - szól a közlemény.

Dávid Ibolya MDF-elnök úgy fogalmazott, hogy már nem jogi kérdés, hogy minisztertársa tisztázza magát, hanem politikai, erkölcsi. Szembe kell nézni a választópolgárokkal és elszámolni a vagyon eredetéről. Korábban úgy nyilatkozott: ha valaki hamis adatokat ad meg a nyilatkozatában, akkor az magánokirat-hamisítást követ el.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint semmilyen jogkövetkezménye nincs annak, hogy a képviselő milyen vagyonnyilatkozatot tesz, abban valódi vagy hamis adatokat tüntet-e föl. Ráadásul a vagyonnyilatkozat egy részét nyilvánosságra sem lehet hozni. Így Isépy Tamás, a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság fideszes elnöke szerint nincs jogi jelentősége a vagyonnyilatkozatnak.

Áder János házelnök azonban autentikusabb véleményformálónak tekinti a mentelmi bizottság elnökét az igazságügy-miniszternél annak megítélésében, hogy magánokirat-hamisítást követ-e el az a képviselő, aki vagyonnyilatkozatában valótlan adatokat közöl - derült ki a házbizottság keddi ülése utáni sajtótájékoztatón.

A parlament elnöke arra az újságírói kérdésre válaszolt így, amely azt firtatta: egyetért-e azzal az igazságügy-miniszteri kijelentéssel, hogy magánokirat-hamisítást követ el az a képviselő, aki vagyonnyilatkozatában valótlan adatokat közöl. Áder János ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy nem kapta még meg az SZDSZ kezdeményezését, amely emiatt összeférhetetlenségi eljárás megindítását javasolja Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ellen. A házelnök hangsúlyozta azt is, hogy ha a kezdeményezés megérkezik, azt továbbítja majd a mentelmi bizottságnak.

Nem kerültek szóba a kormányülésen a kisgazdapárt ügyei, illetve Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, FKGP-elnök családjának építkezései - derült ki Borókai Gábornak kormányszóvivői tájékoztatón elmondott szavaiból. - A kormány úgy gondolja, hogy nincs szerepe és tennivalója az ügyben, ezt Torgyán József ügyének tekinti, ezért nem foglalkozott ezzel a kérdéssel.

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában mindehhez azt tette hozzá, hogy mindez személyes ügye a miniszternek. "De olyan személyes ügye, ahol nem fogja tudni elkerülni, hogy a nagyobb nyilvánosság előtt beszéljen róla, és innen kezdve ha valamilyen lépést tenni kell, akkor az már parlamenti és kevésbé a kormányra tartozó feladat" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy négyszemközt beszélt-e Torgyánnal az építkezésről, a kormányfő közölte: olyan ügyeket, amelyek nem tartoznak rá, nem szokott szóba hozni.

- A miniszter úrnak nyilván a parlamentben - ne legyen kétségünk efelől - megfelelő kérdéseket fognak feltenni, és támadásokat fog kapni. Ott lesz dolga éppen elég, hogy megválaszolja ezeket a kérdéseket - fogalmazott Orbán Viktor.

(Népszava)

Korábban:

(2000. október 27.)