Székely Zoltán szerint egy szélsőjobboldali, hungarista kapcsolatokkal rendelkező amerikai üzletember szoros kapcsolatban áll Torgyán József FKGP-elnökkel. A kapcsolat tényét Lányi Zsolt is megerősítette a Magyar Hírlapnak.

Kiszely Katalin feladata az volt, hogy közbeszerzéseket ellenőrző parlamenti bizottságban elterelje a figyelmet a látóterembe került tényekről - jelentette ki a Magyar Hírlapnak Székely Zoltán, a húszmilliós vesztegetéssel vádolt volt bizottsági elnök. Az ügyészségi eljárás alatt álló képviselő a Magyar Hírlapnak kijelentette, hogy dokumentumokkal tudja igazolni, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium (KÖM) mintegy másfél, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) pedig legalább két és fél milliárd forinttal károsította meg az államkincstárat. Támogatja a két intézmény gazdasági tevékenysége ellenőrzésére létrehozandó rendkívüli bizottság létrehozását, amely előtt kész állításait tényekkel bizonyítani. Mint mondta a KÖM és az FVM az általa lakájoknak nevezett kisgazdavezetők befolyása alatt áll. "Torgyán pedig semmit sem tesz Pákh Imre és Pákh Sándor beleegyezése nélkül" - jelentette ki az FKGP-frakcióból kizárt politikus. A Magyar Hírlap kérdésére Székely Zoltán elmondta: többször hallott az Amerikában élő magyar származású üzletemberek a kisgazdapárt legfőbb vezetésére gyakorolt befolyásáról. Az Amerikában élő üzletember állítása szerint többször vendégül látta Torgyán József pártelnököt, illetve Bánk Attila kisgazda frakcióvezetőt. A Pákh család szélsőjobboldali kapcsolatairól szóló hírek viszont őt is meglepték. Székely Zoltán szerint a tisztességes kisgazdáknak, név szerint: Molnár Lászlónak, Gyimóthy Gézának, Lányi Zsoltnak, Csúcs Lászlónak, Atyánszky Györgynek, Boda Ilonának, Kertész Margitnak, Pallag Lászlónak, Czoma Kálmánnak el kell határolódniuk a Bánk Attila, Kiszely Katalin, Horváth Béla, Pákh Imre nevével fémjelzett csapattól. Szerinte Torgyán József már olyannyira nem ura saját gondolatainak, hogy már az sem biztos, hogy törvény előtt felelősségre vonható.
Bartus László, a Világgazdaság című napilap munkatársa a Magyar Hírlap kérdésére elmondta: régóta dolgozik magyarországi szélsőjobboldali mozgalmak 1990-2000 közötti tevékenységét bemutató könyvén. Gyűjtőmunkája során dokumentumokkal igazolható kapcsolatra derült fény Pákh Sándor magyar származású amerikai üzletember és a szélsőjobboldali mozgalmak között, egyértelmű, hogy a Szálasi Ferenc szellemi örökségét folytató hungarista mozgalmak olyan orgánumait, mint a kanadai magyar nyilasok által alapított Új Hídfő című folyóirat jogutódját, a 24 Óra című lap kiadását anyagilag támogatta a Pákh család. Szerinte az is igazolható, hogy Torgyán Józseffel is szoros kapcsolatban áll Pákh Imre, illetve édesapja Pákh Sándor.
Kiszely Katalin a Magyar Hírlap kérdésére elmondta: nem kíván reagálni Székely Zoltán nyilatkozataira, mivel az ő politikai eszköztára tartalmában és stílusában is egészen más világhoz tartozik, mint amiről a vesztegetéssel gyanúsított képviselő megnyilvánulásai árulkodnak.
Lányi Zsolt kisgazda-képviselő a Magyar Hírlappal közölte, hogy többször találkozott Pákh Imrével, aki tudomása szerint családi ismeretség fűz Torgyán Józsefhez. A honvédelmi bizottság kisgazdaelnöke határozottan kijelentette, hogy hivatalos kisgazdarendezvényeken nem látta az amerikai üzletembert, akivel magántársaságban, illetve az OMÉK-en találkozott legutóbb. Arról nincs tudomása, hogy a Pákh család anyagilag támogatta volna az FKGP-t. Bánk Attila nem kívánt reagálni Székely Zoltán kijelentéseire.

Vig György

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. október 27.)