Az eddig elvégzett vizsgálatok alapján most már egyértelműnek tűnik, hogy szivacsos agysorvadásban szenved az a 67 éves férfi, akit a nyíregyházi kórházban ápolnak. A halálos kimenetelű idegrendszeri betegség legfőbb tünete a gyors elbutulás. Ebben az évben négy szivacsos agysorvadásos beteget kezeltek az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben. Mind a négy beteg meghalt, az egyik néhány nappal ezelőtt.

A műszeres vizsgálat is igazolta az orvosok feltételezését, hogy egy 67 éves Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei férfi szivacsos agysorvadásban szenved. Diószegi Péter, a nyíregyházi kórház ideggyógyászati osztályvezető főorvosa az [*****]-nak elmondta: a beteg állapota az elmúlt 2-3 napban nem változott. A beteg rossz állapotban van, alig kommunikál, kérdésekre egy-egy szóval, ha válaszol, nem fogja fel mi történik körülötte, teljes ápolást igényel. A kórházi főorvos a fertőzés veszélyét kizártnak tartja. Diószegi elmondta: a szervezetben magától is kialakulhatott ez a betegség, tehát nem feltétlenül biztos, hogy állati eredetű téplálék fogyasztása áll a betegség kialakulása hátterében. A betegség úgy jött létre a szervezetében, hogy ismeretlen okok miatt, az egyik fehérje módosult, majd további hibás fehérjéket produkált.

Az orvos szerint a beteg vizsgálatakor olyan eredmények születtek, amelyek akár tankönyvekbe is bekerülhetnének a szivacsos agysorvadás tüneteinek, felismerésének oktatásához. A diagnózis végső megerősítése csak szövettani vizsgálattal lenne lehetséges. A gyógyintézet magyar viszonylatban a legjobban felszerelt intézmények közé tartozik, minden szükséges eszköz és műszer rendelkezésre állt ahhoz, hogy a diagnózist pontosan meghatározhassák.

A fertőző szivacsos agyvelőgyulladás kórokozói

Az utóbbi négy évben a mostani a második diagnosztizált szivacsos agysorvadás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az első esetben ugyancsak idős korú, de nő kapta el a kórt, és néhány hét után belehalt a betegségbe.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál elmondták: nem kell járványtól tartani, minden évben van évi 1-4 szivacsos agysorvadásos eset. A mostani nyíregyházi beteg az elmúlt 20 évben például vesevelőt ehetett, és emellett hajlama is volt a betegségre, így kaphatta el a betegséget.

Magyarországon a Creutzfeldt-Jakob betegségben elhunytak adatait évek óta regisztrálják az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben. 2000-ben négy olyan szivacsos agysorvadásos beteget regisztráltak, akiket az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben kezeltek- mondta az intézet informatikai osztályának illetékese az [*****]-nak. A négy beteg közül kettő volt budapesti, egy II. kerületi, és egy XIII. kerületi, a másik két beteg dabasi és budakalászi volt. Mind a négy beteg - három nő, és egy férfi - belehalt a súlyos idegrendszeri betegségbe. A négy beteg közül az egyik néhány nappal ezelőtt halt meg az intézetben.

Nagy-Britanniában 1995 óta 75 ember halt meg a Creutzfeld-Jakob-kór különböző variánsai okozta betegségekben

A szarvasmarhakór nem azonos a hagyományos Creutzfeld-Jakob-kórral, hanem annak egy variánsa. A szivacsos agysorvadás időseknél fordul elő és gyors lefolyású, a szarvasmarhakór pedig főleg a fiatalokra jelent veszélyt és lassabb lefolyású.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium péntektől felfüggesztette az Írországból és Franciaországból származó élő szarvasmarha, nyers marhahús, valamint a marhahús felhasználásával készített termékek magyarországi behozatalát- közölte a minisztérium az MTI-vel. Az úton lévő szállítmányok még november 10-ig beléptethetők, azonban minden szállítmányt zárolni kell a szükséges ellenőrzések elvégzéséig. A Nemzetközi Járványügyi Központ (OIE) jelentései alapján hozott döntés az élő szarvasmarhán, a nyers marhahúson, valamint a marhahús felhasználásával előállított, előkészített húsokon, félkész és késztermékeken túl vonatkozik a szarvasmarhától származó termékek felhasználásával előállított és állatok etetésére, illetve takarmány előállítására szánt termékekre is. Az ideiglenes behozatali tilalom nem vonatkozik a tejre, illetve a tejtermékekből előállított takarmányokra.


[*****]

Ajánló:

A szivacsos agysorvadás emberi formájáról. (angolul)

Korábban:

(1999.12.30.)