A parlamenti képviselők 1998-ban tett vagyonnyilatkozata szerint Torgyán József egy 82 négyzetméteres ingatlan egyhatodának a tulajdonosa. Az Endrődi Sándor utcai társasházban lévő lakás szintén egyhatodrésznyi tulajdonosa a pártelnök-miniszter felesége, Torgyán Józsefné Cseh Mária. A képviselő asszonyé ezen kívül egy 131 négyzetméteres leányfalui üdülő, és egy Lada Samara.

Mind a Cirbolya utcai, mind a Márton-hegyi házas ingatlan értéke egyenként 150-200 millió forint. A Cirbolya utca közelében egy hasonló nagyságú telek ára ma mintegy 75 millió forint.

Torgyán azzal magyarázta a családi vagyon gyarapodását, hogy harmincöt éven át sztárügyvédként dolgozott, felesége pedig közkedvelt operettprimadonna volt. Fia, Torgyán Attila vadonatúj villájáról azt mondta: a fiatalok Hingyi Beatrix örökségét eladva tudtak építtetni egy házat "Pest rendkívül kieső térségében". Az említett luxusvilla a Szépvölgyi út fölött található, a közismert Fenyőgyöngye vendéglő szomszédságában.

A miniszter később elismerte, hogy nem valóságos adatokat közölt 1998-as képviselői vagyonnyilatkozatában. Ezzel a rablóktól kívánta megóvni magát. A vagyonnyilatkozat valótlanságai azonban nem járnak jogkövetkezményekkel, bár a szigorítást többen régóta szorgalmazzák. Leginkább maga Torgyán tette ezt 1996-ban, még ellenzéki politikusként.

Jelentős mértékű adó- és társadalombiztosítási csalás bűntettének alapos gyanúja miatt feljelentette a Fővárosi Ügyészségen Torgyán Józsefet és feleségét az APEH Üldözötteinek Szövetsége a kisgazda pártelnök új villájának építésével összefüggésben. A szervezet szerint ha igaz a kisgazda pártelnök állítása, hogy 1998-ban hamis vagyonbevallást tett, most be kell mutatnia azt a bankszámlát, amely szerint ez az összeg vagy megközelítően ennyi legalább tíz éve a nevükön állt. Torgyán válaszul feljelentette az APÜSZ-t.

[origo]