A szocialisták a közpénzek elszivárgásának veszélyét látják abban, ahogyan a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a biodízel-program megvalósítását megszervezte.

Keller László, a parlament költségvetési bizottságának MSZP-s alelnöke frakciója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a biodízel-program megvalósítása versenykorlátozó módon, zárt láncú rendszerben történik.

Ebben azok a vállalkozások juthatnak állami támogatáshoz, amelyek vállalják: annak a cégnek a licencét használják a biodízel-gyártó kapacitás kiépítéséhez, amelynek tulajdonosi köre megegyezik a számukra kötelezően előírt értékesítő kft.-vel.

Keller László elmondása szerint az - egy off-shore céggel rendelkező - Inter Invest Company Kft. három vállalkozása a Csurgói Térségi Gazdaszövetséggel, a Közép-Tiszai Mezőgazdasági Rt.-vel és a Plaisir Nagykereskedelmi Kft.-vel kötött licenc hasznosítási szerződést.

E három vállalkozás ugyanakkor csak azzal a feltétellel léphetett be a projektbe, ha a Dóra-Q Kft.-n keresztül értékesítik a terméket, márpedig ez utóbbi egy jakabszállási kft. tulajdonosi köre megegyezik a licenc birtokoséval.

- A koalíció bebizonyította alkalmatlanságát - fogalmazott Keller László, aki a biodízel programmal összefüggő tanulmányok megrendelését is furcsállja.

Rámutatott: az Agrárinnovációs Kht. ugyanazzal a tartalommal, több céggel is kötött szerződést agrártanulmányok elkészítésére. Elhangzott, hogy az idei évre vonatkozó költségvetés 3 milliárd forintot tartalmaz a biodízel program támogatására.

Arra a kérdésre az MSZP-s politikus nem tudott válaszolni, hogy van-e a biodízel programban résztvevő cégek tulajdonosainak valamilyen kapcsolata kormánypárttal.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az MSZP benyújtotta a kisgazda tárcák és a Miniszterelnöki Hivatal közpénzek felhasználásának vizsgálatára létrehozni javasolt bizottság felállítását kezdeményező indítványát. Szintén beterjesztették csütörtökön az a javaslatukat is, amelynek elfogadásával a mentelmi bizottság betekinthetne Torgyán József kisgazda pártelnök, miniszter zárt borítékban elhelyezett vagyonnyilatkozatába.

A sajtótájékoztatón Veres János képviselő és Burány Sándor frakcióvezető-helyettes számos olyan, a Fidesz vezette kormány megalakulása után történt esetről beszélt, amelyek az MSZP szerint a közpénzek elszivárogtatására utalnak. Ide sorolták többek között azt, hogy az FVM az ÁSZ megállapítása szerint is szabálytalan pénzügyi tranzakciókat hajtott végre.

Az MSZP szerint vélhetően színlelt megbízási szerződéseket kötött az Agrárinnovációs Kht. az úgynevezett "életmód-nap" kapcsán is, például az FTC-vel.

Ökológiai oktatásszervezésre Keller László szerint ugyanez a kht. úgy kötött szerződést egy "kitüntetett" alapítvánnyal, hogy a csalás gyanúja is felvetődik.

(MTI)

Ajánló:

(200.11.02.)

Korábban:

(2000.11.03.)