Elkészült a budapesti Regnum Marianum-templom emlékművének új fakeresztje, amelyet a hét végén állítanak fel a Városliget szélén.

Az új feszület pontos hasonmása a régi, 1991-92-ben elhelyezett keresztnek, amelyet szerdán fiatalok megrongáltak, majd ledöntöttek. A rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság alapos gyanúja miatt indított eljárást öt budapesti fiú ellen.

Vincze János, a Kis Regnum Kápolnáért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy az új kereszt a Fővárosi Önkormányzat, a XIV. kerületi Polgármesteri Hivatal, a katolikus egyház, a Kis Regnum Kápolnáért Alapítvány és állampolgárok összefogásával készült el. Úgy becsülte: a kereszt elkészítésének és felállításának teljes költsége - a munkadíjak nélkül - eléri a negyedmillió forintot.
Vincze azt mondta, a legnagyobb összegű felajánlást Tarlós István III. kerületi polgármester tette, aki 200 ezer forinttal segíti a helyreállítást.

Az új feszületet legkésőbb vasárnap délelőtt állítják fel. Az alapítvány ekkor tartja nagygyűlését a Felvonulási téren, tiltakozva a régi kereszt ledöntése miatt. A későbbiekben az alapítvány szeretne az 1951-ben lerombolt templomnak méltóbb emléket állítani: nagyobb és díszesebb keresztet készíttetni a jelenleginél.

Korábban:

(2000. november 3.)