Fodor Gábor célja, hogy az ő, illetve Demszky Gábor egymástól jelentősen eltérő programja még a tisztújító küldöttgyűlés előtt az SZDSZ nyilvánossága előtt mérkőzzön meg. Fodor, a szabad demokraták országgyűlési képviselője, Demszky mellett a másik elnökjelöltje pénteken délben levélben értesítette a budapesti főpolgármestert.

"A vita részleteiről egyelőre nem szeretnék beszélni" - mondta Fodor Gábor -, "legfeljebb annyit, hogy a magam részéről nem zárkóznék el a sajtó részvétele elől sem, azt tapasztalom ugyanis, hogy a politika iránt érdeklődő közvéleményt izgatja ez a kérdés". Fodor szerint a december 2-re tervezett rendkívüli tisztújító küldöttgyűlés nem alkalmas egy ilyen programvitára, hiszen ott mindketten bemutatják ugyan programjukat, de vitára már nincs mód.

Fodor közölte: a két elnökjelölt programjának a párttagságon belüli fogadtatására egyetlen objektív mérce van, és ez a december 2-i szavazás, azt megelőzően támogatottságról beszélni nem érdemes.

"Az SZDSZ-nek azt kell célul kitűznie, hogy az ellenzék meghatározó ereje legyen" - közölte a párt elnökjelöltje. - "Ehhez pedig következetes, karakteres liberális politika szükséges." Hozzátette: a Fidesz antiliberális, a demokratikus alapértékeket eláruló párt, ezért vele mindenfajta koalíció elképzelhetetlen. A fiatal demokraták ellenfelek, míg a szocialisták riválisok.

"Az SZDSZ nincs abban a helyzetben, hogy bárkit is nélkülözzön, mindenkire szükség van" - ismertette programjának sarkköveit Fodor Gábor. "Véget kell vetni annak a politizálásnak, miszerint a szabad demokrata párt saját helyét a politikai porondon küzdő más pártokhoz képest határozza meg, önálló liberális politikára van szükség." "Napjaink legsúlyosabb problémáira is vannak liberális válaszok, van liberális alternatíva" - tette hozzá Fodor.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 10.)