Januártól 10,3 százalékkal növekedhetnek a nyugdíjak, s nem kell az emelést két részletben megvalósítani. Harrach Péter szociális és családügyi miniszter, valamint Járai Zsigmond pénzügyminiszter erről állapodott meg a napokban - tudta meg a Magyar Nemzet a szociális tárca vezetőjétől.

Korábban szó volt arról, hogy a nyugdíjakat két részletben, januárban 7,3 százalékkal, majd évközben újabb három százalékkal emelik. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy így a nyugdíjminimumhoz kötődő szociális ellátásokat csak 7,3 százalékkal kellett volna emelni. A törvény ugyanis azt írja elő, hogy a nyugdíjminimumhoz kötődő szociális ellátások összegének annyival kell nőni, amennyi a januári nyugdíjemelés. A jogszabály szerint az évközi nyugdíjemelés a szociális juttatásokat nem befolyásolja szükségszerűen.

Harrach Péter elmondta: amikor biztossá vált, hogy megvan a fedezet a nyugdíjminimumhoz kötődő szociális juttatások 10,3 százalékos emelésére, elhárult az akadálya az egyszeri nagyobb nyugdíjemelésnek.

Az eredetileg tervezett 7,3 százalékos és a 10,3 százalékos nyugdíjemelés közötti különbség fedezetét az adja, hogy a társadalombiztosítási járulékot az eredetileg tervezett három százalék helyett csak két százalékkal csökkentik. Az ehhez szükséges parlamenti döntés már megszületett.

(OS)

Ajánló:

Korábban:

(2000. június 20.)