A bűnszervezet létrehozásával vádolt Tasnádi Péter rendőrségi aktáinak tanulmányozása során az egyik védőügyvéd saját telefonbeszélgetéseinek lehallgatásáról szóló dokumentumokat talált. Dr. Bíró László a Népszavának elmondta, a rögzített beszélgetés leírt szövegéből arra következtet, hogy azt 2000 elején hallgatták le. Az ügyvéd Láposi Lőrinc nyugalmazott rendőr tábornokkal - Tasnádi sógorával - tartott telefonkapcsolatot, s ezt dokumentálta a hatóság. Az ügyvéd volt a hívó fél. Láposi Lőrincet - aki időközben elhunyt - a rendőrség egyébként nem gyanúsította semmiféle bűncselekmény elkövetésével. Bíró László egyelőre nem tudja, volt-e bírói engedélye a hatóságnak a titkosszolgálati eszközök alkalmazására, s ki ellen. Úgy véli, a lehallgatással sérült az ügyvédi titok, illetve a védekezéshez fűződő alkotmányos jog.

A jogi képviselő csütörtökön a Budapesti Ügyvédi Kamarához fordult. Dr. Bánáti János, a kamara elnöke a Népszavát arról tájékoztatta, hogy a büntetőiratok másolatának beszerzése után tájékozódniuk kell arról, hogy kinek a telefonjára kért lehallgatási engedélyt a rendőrség, jogszerűen vagy jogellenesen történt-e a titkosszolgálati eszköz alkalmazása.

Amennyiben jogszerűtlenségre utaló adatra bukkannak, a nyomozó hatóság vezetőjéhez fordulhatnak, illetve eljárást kezdeményezhetnek. A jelenleg hatályos jogszabályok nem tesznek különbséget az "egyszerű állampolgár", illetve ügyvéd, ügyész, közjegyző vagy más fontosabb hivatást ellátó személyek lehallgatása között. Ugyanakkor az engedélyt kiadó bíró felelőssége, hogy - ismerve a körülményeket - hozzájárul-e egy ügyvéd megfigyeléséhez.

Bánáti János arról is szólt, hogy az új büntetőeljárási törvény - éppen az anomáliák elkerülése érdekében - jóval szigorúbb alaki és más feltételekhez köti majd az ügyvéd telefonja, irodája, illetve a gyanúsítottal folytatott ügyvédi beszélő lehallgatását. E törvény hatályba lépését azonban eddig már többször elhalasztották.

(Népszava)

Korábban:

(2000. június 29.)