Az MSZP nem állít miniszterelnök-jelöltet a november végi tisztújító kongresszuson. Ezt közölte Kovács László pártelnök az MSZP megyei elnöki értekezlete után. Mint mondta, a tanácskozáson egyetértés körvonalazódott arról, hogy a kormányfőjelöltet a parlamenti választások előtti ésszerű időben, lehetőség szerint az országos lista állításával együtt kell megválasztani egy majdani kongresszuson.

A borsodi szocialisták kezdeményezésére a novemberi kongresszuson is foglalkoznak majd a miniszterelnök-jelölés kérdésével, de csak a választási előkészületekről is szóló kongresszusi határozat keretein belül.

Kovács László a kongresszus nyomán négy munkacsoport felállítását tartja szükségesnek. Ezek a pártszervezéssel, a jelöltek kiválasztásával és felkészítésével, a választási és a kormányprogram készítésének koordinálásával, továbbá a marketinggel és a kommunikációval foglalkoznának.

- A megbeszélésen egyetértés alakult ki arról, hogy a novemberi kongresszusnak le kell zárnia a programról, illetve személyi kérdésekről folyó, párton belüli vitákat - szögezte le a pártelnök. A kongresszus elé minden bizonnyal csak egy stratégiai programjavaslat kerül, mert Kovács szerint a Baloldali Tömörülés javaslatának egyes elemeit átemelhetik a hivatalos anyagba.

Nem szavazott az MSZP kongresszusi jelölőbizottsága a párt vezető tisztségeire pályázó jelöltekről. Keleti György, a testület elnöke elmondta, a szimpátiaszavazást a jövő csütörtöki ülésükön tartják meg. A Népszava korábban már beszámolt arról, hogy a párt 27 vezető tisztségére (köztük az elnökre, alelnökökre, elnökségi tagokra, továbbá az országos választmány vezetőire) több száz tagot jelöltek a küldöttcsoportok. Közülük csak azok kerülnek a kongresszus elé, akik a szimpátiaszavazáson 20, illetve a második fordulóban 33 százalékos szavazati arányt érnek el.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. október 25.)