Torgyán József kisgazda pártelnök ismét benyújtotta egy korábbi képviselői önálló indítványát, amely elszámoltatná a képviselőket 1990 óta történt vagyongyarapodásukról. Torgyán kijelentette: hajlandó részletesen ismertetni vagyoni helyzetét, ha a szocialisták és az SZDSZ-esek is megteszik ezt. A pártelnök tagadta azt a korábban megjelent hírt, miszerint kizárnák a pártból Molnár László képviselőt, a megszűnt vállalkozói tagozat elnökét. Szerinte nem igaz az sem, hogy a Fidesz egyes kisgazda képviselőket nem hajlandó támogatni a 2002-es választásokon.

Az asztalnál Torgyán József, Bánk Attila és
Horváth Béla
Fotó: HavariaPress
Torgyán József az országos elnökség és a frakció vezetőségének közös ülése után tartott sajtótájékoztatót. Ezen bejelentette, hogy csütörtökön ismét benyújtotta azt a képviselői önálló indítványát, amely elszámoltatná az országgyűlési képviselőket az 1990 óta történt vagyongyarapodásukról. Torgyán ezt az indítványt 1996-ban nyújtotta be először, amikor nyilvánosságra került Horn Gyula akkori miniszterelnök váratlan ingatlanvásárlása.
Torgyán közölte: vizsgálóbizottság előtt bármikor kész felbontani és megmutatni a ´90-es, ´94-es és ´98-as vagyonnyilatkozatát, ha az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők is megteszik ezt. Hozzátette: valamennyi vagyonnyilatkozata megfelel az akkori valós helyzetnek.

A Fidesz és az MDF egyelőre nem minősítette, az MSZP és az SZDSZ vezetői elfogadják, a MIÉP pedig erkölcsileg megalapozatlannak tartja Torgyán József kisgazda pártelnök-miniszter javaslatát, hogy vagyongyarapodásáról minden parlamenti képviselő számoljon be.

Torgyán szerint a családi ház vásárlásának ötlete az 1998 márciusában történt robbantásos merénylet kapcsán merült fel a családjában, amikor többen felszólították, hogy költözzön el. 1998 júliusában miniszterré nevezték ki, amikor - mondta Torgyán - lehetősége lett volna arra, hogy állami ingatlant kapjon. Ezt a lehetőséget azonban a családja javaslatára nem fogadta el.

A kisgazda pártelnök közölte: ügyvédként hatalmas praxisa volt, felesége pedig ünnepelt operettprimadonna volt. Azt állította: ügyvédként három ingatlant vásárolt a keresetéből. Az Endrődi Sándor utcai ingatlan az ő és felesége nevén van, a Leányfalun található ingatlan a felesége nevén, míg az újpesti lakótelepi öröklakást a fia nevére íratta. Ezeken kívül a felesége tulajdonában van egy fél családi ház asztalosműhellyel és raktárral, a három Torgyán testvérnek pedig van egy közös családi háza, amiben Torgyán József lakott.
Az új ingatlant az Endrődi utcai árából vette - mondta. "Jelenleg az építkezés 20 százalékánál tartunk, és lehet, hogy áthidaló kölcsönöket is fel kell hozzá vennünk" - állította a pártelnök-miniszter.

Torgyán József
Fotó: HavariaPress
Torgyán József a fia ingatlanairól is szólt, "hogy kikerüljenek végre a média mocskos látóköréből". Azt mondta: fia tulajdonában van a tőle kapott öröklakáson kívül egy a Lovas utca 1. szám alatti ingatlan egy része, amelyet örökölt a szintén ügyvéd fiú. "Buda egyik legszebb ingatlana" - állította a pártelnök a házról. Torgyán fia és felesége, Hingyi Beatrix ezen túlmenően még Budakeszin is épített egy házat. A három ingatlan árából vettek Budán egy kültelki házat, ami Torgyán szerint "most még nagyon kültelki". A korábban megjelent híradások szerint azonban az ingatlan 150-200 millió forintot is érhet.

Ezen a tájékoztatáson túl azonban a pártelnök nem volt hajlandó többet mondani, sőt megtiltotta, hogy bárki kérdéseket intézzen hozzá a témával kapcsolatban.

Torgyán az elnökségi ülés további témáit is ismertette. E szerint a kisgazda képviselőknek kötelezővé tették, hogy megjelenjenek a költségvetési törvényről való szavazáson, és valamennyiüknek az igen gombot kell megnyomnia. Csúcs László korábban többször is bírálta a Fidesz tervezte költségvetési törvényjavaslatot, és miután ezért bírálta őt a párt vezetősége, bejelentette: a jövőben nem akar pénzügyi témákkal foglalkozni a pártban.

Torgyán tagadta azokat a híreket, miszerint kizárnák a pártból Molnár László képviselőt, a megszűnt vállalkozói tagozat elnökét. Korábban a sajtóban ugyanis megjelentek olyan hírek, hogy Molnárnak távoznia kell. Molnár jó barátja a kisgazda frakcióból kizárt Székely Zoltánnak, akit vesztegetés gyanúja miatt vett őrizetbe az ügyészség. Ugyanakkor Torgyán kijelentette: Molnár nem kívánatos személy sem a Földművelésügyi, sem a Környezetvédelmi Minisztériumban.

Torgyán tagadta azokat a híreket is, miszerint a Fidesz-FKgP választási szövetségről szóló tárgyalásokon a legnagyobb kormányzó párt egyértelművé tette volna: nem kívánja támogatni Bánk Attila kisgazda-frakcióvezető és Pallag László kisgazda képviselő közös jelölését. A pártelnök szerint "rendkívül baráti légkörben zajlanak a tárgyalások", amelyek nem az egyes személyekről szólnak.

Kapcsándi Dóra

Ajánló:

Az [origo] összeállítása

Korábban:

(2000. november 3.)