Az MSZP szombati választmányi ülésén eldőlt, hogy a párt novemberi kongresszusán nem lesz miniszterelnök-jelölt állítás, mert csak egy később tartandó kongresszusi ülésen nevezik majd meg kormányfőjelöltjüket. A szombati ülésen sikerült megegyezni arról, hogy a Baloldali Tömörülés alternatív programjának részei is bekerülnek a párt hivatalos programjába.

Az MSZP szombati választmányi ülésével lezárult a pártkongresszusi előkészületeinek folyamata - jelentette ki Földes György választmányi elnök a testület budapesti tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón. Szerinte nyugvópontra jutott az MSZP-ben a politikai kérdésekről és a hosszú távú pártprogramról folyó vita. A párt egyeztető bizottságának állásfoglalása értelmében nincs mód helyszíni kezdeményezéssel miniszterelnök-jelölést tenni a kongresszuson.

A novemberi MSZP-kongresszus a XXI. századi magyar baloldali demokratikus progresszió távlati programját fogja elfogadni - fogalmazott a politikus. Egyetlen stratégiai programjavaslat kerül a kongresszus elé, mert sikerült megegyezni arról, hogy a Baloldali Tömörülés alternatív programjának egyes elemeit beemeljék a Vitányi Iván irányításával összeállított, úgymond hivatalos anyagba. A kongresszuson elfogadandó politikai dokumentum állítólag kitér majd a választási felkészülés felgyorsítására is. Jövő tavaszra el kell készülnie a választási programnak, és meg kell történnie az MSZP egyéni képviselőjelöltjei kiválasztásának.

A választmány úgy döntött, hogy a novemberi kongresszusig már nem választ elnököt a párt pénzügyi ellenőrző bizottságának élére, a posztjáról távozott Pusztai Csaba helyett.

(MTI)

Ajánló:

A szocialisták honlapja.