Országszerte megkezdődnek hétfőn az influenza elleni oltások. Az idei szezonban összesen 1,1 millió ingyenes vakcinát osztanak szét a tisztiorvosi szolgálatok. Ezt elsősorban a 60 évnél idősebb, krónikus betegek és az egészségügyi, szociális területen dolgozók igényelhetik. A mostani vakcina új vírustörzs leküzdésében segít.

Hétfőtől egész november végéig tart majd az országos influenza elleni védekezési kampány, amelynek során 1 millió 120 ezer lakost olthatnak be ingyenesen a háziorvosok - tájékoztatta a Népszavát Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának vezetője. Az oltóanyagot elsősorban a 60 évnél idősebb, krónikus betegeknek, tüdő-, szív- és érrendszeri, anyagcsereproblémákkal, továbbá a vérképző szervek, illetve az immunrendszer működési zavaraival küszködőknek biztosítják. Térítésmentesen jár a vakcina az egészségügyi és szociális ágazat dolgozóinak.

A tervek szerint 2003-ra már a veszélyeztetettek 60 százalékának nem kell fizetnie az oltóanyagért – tudta meg a lap. Az ő védelmük ugyanis azért nagyon fontos, mert ha megkapják a fertőzést, komoly szövődményekkel kell számolniuk, s közöttük okoz a leggyakrabban halált az influenza.

Csohán Ágnes a kiemelt csoportokon kívül azoknak ajánlja az oltást, akik egy esetleges járvány esetén nem akarnak kiesni a munkából. Számukra vényen írja fel a háziorvos a vakcinát. Mint mondta, védelemre szorulnak azok is, akik már korábban beoltatták magukat. Idén ugyanis a vakcinában lévő szérum új vírustörzsekkel szemben biztosít védelmet.

Az influenzavírus évről évre kissé átalakul, éppen ezért okoz nehézséget felkészülni rá. Magyarországon utoljára 1994-95 téli-tavaszi hónapjaiban volt kiemelkedően sok - csaknem egymillió - az influenzás beteg.

Kun J. Viktória

(Népszava)

Ajánló:

Évrôl-évre, rendszeresen kitör a már szinte megszokott kór: az influenza, ami esetleg „csak” nátha.