Hivatali hatalommal való visszaélés miatt tett bejelentést a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) Gordos Dénes, a Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) nemrég felmentett főigazgató-helyettese a jelenlegi főigazgató, Mujzer János ellen. A leváltása után is állományban lévő helyettes főigazgató közölte lapunkkal: Mujzer János személyesen megfenyegette, benne félelmet ébresztett. Mujzer arra hivatkozott, hogy "ő nem akárki, mivel a fia a Nemzetbiztonsági Hivatal magas beosztású munkatársa".

Gordos Dénes, a Környezetgazdálkodási Intézet felmentett főigazgató-helyettese szerint nem kétséges, hogy a Fidesz-kisgazda koalíció idején nem kell megijednie semmitől, annál is inkább, mivel kinevezése előtt elvégezték a beosztásához szükséges legszigorúbb C típusú átvilágítási eljárást. Gordos Dénes közölte a Magyar Hírlappal, hogy mindezek ellenére felébredt benne a félelem, mivel a történtek felidézték benne kisgyermekkori élményét, amikor az államvédelmis katonák - az akkori NBH-sok - szeme láttára verték össze édesapját, majd kitelepítették a családot a Hortobágyra. Természetesen teljes vagyonukat is elkobozták. Édesapját az ötvenhatos forradalom után is összeverték, akkor szerzett sérüléseiből sohasem gyógyult fel igazán.

Gordos Dénes közölte a lappal, hogy az NBH-nál tett bejelentés mellett bírósági eljárást is kezdeményezett Mujzer János ellen a televízióban tett nyilatkozatai miatt. Gordos Dénes véleménye szerint minden kisgazda számára megalázó, hogy Mujzer János Torgyán József nevére hivatkozva "rendcsinálás" gyanánt kisgazdákat dobat ki, mentet fel, helyez át a környezetvédelmi tárcától. Véleménye szerint a KGI dolgozóit és korábbi vezetőit ért meghurcoltatások egyértelműen arra vallanak, hogy összefogott támadás kezdődött el az FKGP tagjai és vezetői ellen. A megtorlások a hűséges pártkatonákat sem kímélik - közölte Gordos Dénes.

A felmentett KGI-vezető a méltánytalanságokat elszenvedett "pártkatonák" között elsősorban magát és Pozsgay András egyetemi oktatót említette meg, de véleménye szerint tizenhét embert érintettek az általa méltánytalannak ítélt intézkedések. A lapnak arra a kérdésére, miért próbálta volna Mujzer János megfenyegetni őt, Gordos Dénes azt válaszolta, hogy mivel a régiek közül ő maradt egyedül állományban, ő az egyetlen, aki az intézet működése során lezajlott folyamatokat pontosan ismeri.

A lap megkeresésére Mujzer János titkárságán azt felelték, hogy a főigazgató jelenleg nem elérhető. Munkatársa szerint egyelőre semmiféle hivatalos értesítést nem kaptak a pénteki bejelentésről, és addig nem is kívánnak reagálni a hírre, míg ez meg nem történik.

V. Gy.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000.10.31.)