Békésen ért véget a szombati görögországi túszdráma, miután a turistabusz eltérítője Athénban sértetlenül szabadon engedte a japán utasokat, az idegenvezetőt és a sofőrt, majd ellenállás nélkül megadta magát. A 48 éves férfi azt követően térítette el a buszt, hogy lelőtte anyósát, és családjának egy barátját.

A görög rádió jelentése szerint a 48 éves fegyveres férfi, bizonyos Hrisztosz Kendirasz a görög Alpha televízió egyik újságírójának adta meg magát, majd a rendőrség letartóztatta őt. Előzőleg a buszeltérítő valamennyi túszt elengedett anélkül, hogy bántalmazta volna bármelyiküket. A túszokat a rendőrség egy athéni szállodába szállította.

A járművön rendőrségi beszámolók szerint 33 japán turista, egy idegenvezető és a görög sofőr tartózkodott, amikor egy 48 éves fegyveres férfi - Hrisztosz Kendirasz - az egykori Epidaurosz romjainál eltérítette, és Athén irányába kényszerítette. A férfi előzőleg egy közeli kikötőfaluban, Galatában meggyilkolta 77 éves anyósát és a család egy barátját, akiről a rendőrség szerint azt feltételezte, hogy viszonya volt a feleségével.

A buszt rendőrök és újságírók - később mentők és tűzoltóautók is - kísérték útján, amelynek irányát a buszrabló többször megváltoztatta. Kendirasz azonban azzal fenyegetőzött, hogy egyenként megöli túszait, ha a rendőrség megpróbál közbeavatkozni.

Japánban a kormány válságcsoportot hozott létre az ügy miatt. A kabinet arra kérte a görög vezetést, hogy tegyen meg mindent a túszok testi épségének megőrzéséért. Kosztasz Szimitisz görög kormányfő erre ígéretet is tett egy szombat késő délutáni nyilatkozatában.

A turistaút szervezője, egy oszakai utazási iroda bocsánatot kért az incidens miatt. Közléséből kiderült, hogy az utasok fele 60 évesnél idősebb. Összesen 22 nőről és tíz férfiról van szó, koruk 22 és 73 év között alakul.

Egy hasonló túszügyet egy évvel ezelőtt a görög rendőrök egy mesterlövész útján oldottak meg. Tavaly májusban egy albán buszeltérítőt a határ átlépése után az albán rendőrség különleges egységei tettek ártalmatlanná. A következő olimpia rendezése miatt a görög rendőrség most egyébként is erősíti és szaporítja kommandós egységeit.

(MTI)