Várhatóan hétfőn hirdeti ki elsőfokú ítéletét a II-III. kerületi bíróság Lissák Marcell ügyében. Az ORTT elnökének férjét több mint tízmillió forintos kárt okozó csalással, sikkasztással, illetve közokirat-hamisítással vádolják.

Az 1997. februárjában kezdődött büntetőper 16. tárgyalási napján, ez év októberében megtartott perbeszédében az ügyész dr. Lissák Marcell elsőrendű vádlott számára letöltendő börtönbüntetését indítványozott. Két társának - Lissák Marcell testvérének - , a másodrendű vádlott Lissák Barnabásnak, illetve a harmadrendű vádlottnak - Lissák Marcell sógornőjének - Körmendy-Ékes Eszternek pedig felfüggesztett szabadságvesztést kért az ügyészség. Az ügyvédek ugyanakkor védenceik felmentését kérték bűncselekmény hiányában.

A vádbeszéd csalással kapcsolatos pontja szerint Lissák Marcell 1995-ben a Top Team Kft. ügyvezetőjeként jogosulatlanul vett fel 10,2 millió forintot a cég bankszámlájáról. A sikkasztáshoz kapcsolódó vádpont szerint Lissák Marcell 1993-94-ben több millió forintot utalt át a Szerzői Jogvédő Irodán keresztül családtagjainak: testvérének és sógornőjének - a másodrendű vádlott Lissák Barnabásnak, illetve a harmadrendű vádlott Körmendy-Ékes Eszternek -, noha a díjazottak semmilyen szellemi tevékenységet nem végeztek. Lissák Barnabást, illetve Körmendy-Ékes Esztert a sikkasztással összefüggésben orgazdasággal vádolja az ügyészség.

Bár a büntetőeljárás még nem ért véget, az ehhez kapcsolódó polgári perben már jogerős ítélet született. A Legfelsőbb Bíróság döntése: a jogosulatlanul felvett 10,2 milliót és annak kamatait az alperes köteles megfizetni a társaságnak. Az indokolás kimondja: Lissák Marcell védekezése -hogy a pénzt a cég egy tagjának kérésére vette fel, s azt az illetőnek át is adta - valótlan.

A nyomozás során Lissák Marcell mellett tanúskodott felesége, Körmendy-Ékes Judit - az Országos Rádió és Televízió Testület jelenlegi fideszes elnöke.

Mindhárom vádlott védője perbeszédében utalt arra, hogy a Lissák Marcell vezette céget valójában Sz. T., a harmadrendű vádlott akkori élettársa alapította úgy, hogy ő névlegesen nem szerepelt a cégben. A védők szerint Sz. T. és Körmendy-Ékes Eszter tönkrement élettársi kapcsolata áll az ügy hátterében. A védelem kifejtette továbbá, hogy Lissák Marcell mindannyiszor jogszerűen járt el; a Szerzői Jogvédő Irodától felvett összegekkel kapcsolatban pedig sem kár, sem érdeksérelem nem érte a céget, illetve az adóhivatalt.

Lissák Marcell az utolsó szó jogán korábban közölte: semmiféle bűncselekményt nem követett el. A vádakat pedig nem tekinti másnak, mint ellene és családja ellen irányuló támadásnak.

(MTI)