Pintér Sándor belügyminiszter és elődje, Kuncze Gábor valamint az eddigi nemzetbiztonsági tárca nélküli miniszterek mindegyikét várják az olajbizottság hétfői ülésére. A titkosszolgálatok első emberei meghallgatásának különös akusztikát ad, hogy Tonhauser László ezredes épp egy hete jelentette ki a bizottság előtt: véleménye szerint a titkosszolgálatok támogatása nélkül nem jöhetett volna létre a világon sehol sem a szervezett bűnözés. A szakminiszter ezt cáfolta.

Az előzetes várakozások szerint hétfői ülésével csúcspontjához érkezett az olajügyek és az esetleges rendőri korrupciós ügyek feltárására létrehozott ad hoc bizottság munkája; ma ugyanis meghallgatják Pintér Sándor 1996. novemberében leváltott országos rendőrfőkapitányt, jelenlegi belügyminisztert és a Horn-kormány volt belügyminiszterét, Kuncze Gábort.

Délután Katona Bélát, a Horn-kormány önként távozott titokminiszterét önállóan hallgatja meg a testület. Mint ismeretes, Katona Béla volt az, aki lemondása előtt a nagy vihar kavart kijelentést tette: megtörtént a hídverés a szervezett bűnözés és a politika között. A nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterek meghallgatására ezt követően délután kerül sor, várják Gálszécsi Andrást, Füzessy Tibort, az Antall- és Boross-kormány, Nikolits Istvánt, a Horn-kormány, Kövér Lászlót és Demeter Ervint, az Orbán-kormány volt és jelenlegi legfőbb titokgazdáját.

Senki sem jelezte, hogy nem jön el - értesült a Magyar Hírlap Tóth Károlytól, a bizottság szocialista tagjától. Kedden kihelyezett ülést tart a testület: az előzetes letartóztatásban lévő Sándor István volt alezredes, a megszüntetett KBI egykori főnyomozója meghallgatására ekkor kerül sor.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: