Kuncze Gábor szabad demokrata frakcióvezető és Hack Péter országgyűlési képviselő nem tudta hétfőn nyilvánosságra hozni vagyonnyilatkozata zárt részét, mivel a mentelmi bizottság alkalmazottja megtagadta a dokumentumok kiadását. A bizottsági alkalmazott egy korábbi testületi állásfoglalásra hivatkozott, amely szerint maguk a képviselők sem tekinthetnek be a lezárt borítékba.

Akarata ellenére sem tehette nyilvánossá vagyonbevallásának titkos részét Kuncze Gábor és Hack Péter szabad demokrata képviselő. A két politikus, akiket - Magyar Bálint pártelnökkel együtt - Torgyán József kisgazda pártelnök, pénteki közlése szerint, elszámoltatna vagyonáról, rögtönzött sajtótájékoztatón, szóban számolt be vagyoni helyzetéről.

Az SZDSZ elnöke jelenleg külföldön tartózkodik, de felhatalmazta képviselőtársait, hogy kérjék ki és hozzák nyilvánosságra vagyonnyilatkozata nem publikus részét, amelyben hozzátartozóik vagyonáról számolnak be a képviselők, valamint ingatlanjaik pontos címe és bankszámlaszámaik is láthatóak.

A szabad demokrata képviselők jogellenesnek minősítették a mentelmi bizottság hozzáállását, amely álláspontjuk szerint ellentétes a képviselői összeférhetetlenségi törvényben megfogalmazottakkal. Úgy látják: a bizottság, illetve annak fideszes elnöke lehetetlenné teszi a képviselők vagyonának nyilvánosságra hozatalát. A politikusok szorgalmazták, hogy Torgyán József ellen mielőbb induljon bizottsági eljárás annak tisztázására, hogy vagyonnyilatkozata alátámasztja-e jelenlegi ingatlanberuházásait.

Vagyoni helyzetéről szólva Kuncze Gábor elmondta: feleségével egy 1972 és 1974 között épült tököli családi házban lakik, ami házastársa nevén van, csakúgy, mint a család Volkswagen Golf
gépkocsija. A frakcióvezető emellett egy 40-50 négyzetméter körüli nyaralóval és négymillió forintnyi megtakarítással rendelkezik.

Hack Péter arról számolt be, hogy esetében megegyezik a nyilvános és a zárt vagyonnyilatkozat, mivel nem rendelkezik olyan tulajdonnal, amelyet az utóbbiban kell feltüntetni. Közlése szerint feleségével és két gyermekével egy 94 négyzetméteres családi házban lakik, egy hároméves Ford Escort gépkocsit lízingel, befektetései és megtakarításai nincsenek.

(MTI)

Ajánló:

Az [origo] összeállítása.

Korábban:

(2000.11.04.)