Áder János, az Országgyűlés elnöke szerint az MSZP egyetlen olyan tényt sem tudott közölni, illetve a szocialistáknak nincsenek olyan információik, amelyek indokolttá tennék, hogy az adótörvények módosításának keddre esedékes zárószavazásának elhalasztását.

A szocialisták szerint azért kellene elhalasztani a javaslat zárószavazását, mert a módosítások egy részének elfogadásával elengednék egyes közintézmények adótartozásait, ami visszaélésekhez vezethetne.

Áder János az MSZP eljárásával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy azt akár provokatívnak is lehetne minősíteni. Mint mondta, a szocialisták aggályait jóformán hamarabb ismerte meg a sajtó, mint a Ház vezetése, és az Országgyűlés elnökét az utolsó pillatanban értesítették arról, hogy rendkívüli házbizottsági ülés összehívását tartják szükségesnek.

Áder János hangsúlyozta: a házbizottsági tanácskozásán megjelent a Pénzügyminiszter illetékese és beszámolójával eloszlatta az MSZP beadványában megfogalmazott aggályokat. A házelnök közlése szerint a törvény módosításból nem következik egyenesen közintézmények áfa-adósságának elengedése.

Azt is cáfolta a politikus, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium egy ügyvédi irodán keresztül megpróbált volna hatni arra, hogy a tárca számára előnyös jogszabály-változatás szülessen.

(MTI)

Ajánló: