Szigorú biztonsági őrizet, több gépfegyveres rendőr felügyelete mellett kezdődött meg hétfőn a Fővárosi Bíróságon a bombagyárosként ismertté vált Dietmar Clodo és két külföldi állampolgárságú társának büntetőpere, amelyet bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanószerrel való visszaélés és más bűncselekmények vádja miatt tárgyalnak. Clodo szerint Sándor István vezetése alatt ügyében bizonyítékok tűntek el, tanúkat fenyegettek meg. Clodo szerint ügyében mindaddig nem születhet jogos ítélet, míg Sándor ellen nem fejeződik be a vizsgálat.

A vádirat szerint Leonyid Kolcsinszkij Dietmar Clodo irányításával, illetve Vlagyimir Volkov harmadrendű vádlott közreműködésével nagy mennyiségű robbanóanyagot állított elő, abból három pokolgépet készített, és kettőt értékesített is. Clodo szervező és koordináló szerepe mellett finanszírozta a robbanóanyag előállítását, és laboratóriumi célokra Kolcsinszkij rendelkezésére bocsátotta pilisszentlászlói bérelt házát. Ebben az épületben, valamint az elsőrendű vádlott lakásán is több, engedély nélkül tartott lőfegyvert és nagy mennyiségű lőszert tároltak - tartalmazza a vádirat.

Clodo a bíróság előtt tett vallomásában elmondta, hogy az egész akció egy ellene indult provokáción alapszik, amelynek vezetője és értelmi szerzője Sándor István volt alezredes. Sándor István nyugalmazott alezredest, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt tisztjét a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal nemrégiben vette őrizetbe több bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Az elsőrendű vádlott vallomásában szólt arról, hogy a 90-es évek elején jött Magyarországra üzleti célból, főként cégek alapításában segédkezett külföldi személyeknek. Ennek során ismert meg egy bizonyos Steicura nevű ukrán férfit, aki bemutatta Kolcsinszkijnek, az ügy másodrendű vádlottjának. Clodónak - mint mondta - 1998 elején vált gyanússá Kolcsinszkij ténykedése. A német férfi ugyanis azt gyanította, hogy Kolcsinszkij drogot készít pilisszentlászlói házában, ezért szólt neki, hogy hagyja abba. Clodo utalt arra is, hogy megfenyegették, ezért többször a rendőrséghez fordult, de konkrét információk hiányában nem
segítettek neki.

Arról, hogy Pilisszentlászlón robbanószerkezeteket gyártanak, Steicura egyik elejtett mondatából szerzett tudomást. Az ukrán férfi megígérte, hogy elmennek a házból, ha összehoznak egy üzletet, s ehhez Clodo segítségét kérte. Az első üzleti találkozóra 1998. április 30-án Clodo Meggy utcai lakásában került sor, ahol vevőként megjelent egy meg nem nevezett orosz férfi, akiről később tudta meg, hogy fedett nyomozó. Ezen kívül még kétszer tárgyaltak, e megbeszéléseket részt vett Dietmar Clodo. Állítása szerint azért, mert az ukrán férfi ezt kérte tőle. A bíróság a tervek szerint a tárgyalási nap második részében az ügy másodrendű vádlottját hallgatja meg.

Leonyid Kolcsinszkij másodrendű vádlott a bíróság előtt elmondta: a kilencvenes évek elején érkezett Magyarországra egy pénzügyi befektetői társaság megbízásából abból a célból, hogy felderítse a lehetőségeket. Kolcsinszkij elmondta: többek között az is feladata volt, hogy felvegye a kapcsolatot Steicurával ügyfelei biztonságának érdekében. Steicurával még 1992-ben Szemjon Mogiljevics budapesti irodájában találkozott. Befektetőinek biztonságáért üzletet ajánlottak neki: buktasson le valakit, és ez a személy Clodo volt. Arra a kérdésre, hogy miért éppen Clodóra esett a választás, Kolcsinszkij úgy válaszolt: Steicura köreiből azt a magyarázatot kapta: Dietmar Clodo német rendőrügynök, aki a maffia ügyében nyomoz. Kolcsinszkij a - Clodo közvetítésével bérelt - pilisszentlászlói házban valóban tartott, de nagyon kis mennyiségben robbanóanyagot, mivel az az általa írt könyv robbanószerkezetekkel foglalkozó fejezetéhez kellett tesztelés céljából - állította. A tárgyalást a bíróság szerdán folytatja Kolcsinszkij meghallgatásával, és a tervek szerint tanúkihallgatásokra is sor kerül a büntetőperben.

(MTI)