Éles, személyeskedésektől sem mentes vita alakult ki hétfőn az Országgyűlésben, a napirend előtti felszólalások során Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, valamint több párt képviselője között. A vita a kisgazda pártelnök villája miatt alakult ki.

Csurka István (MIÉP) azon a véleményen volt, hogy Torgyán Józsefnek nem annyira házépítése, hanem a mezőgazdasággal összefüggő tevékenysége miatt kellene távoznia a kormányból.

Kuncze Gábor (SZDSZ) az "összenő, ami összetartozik" kitétellel illette a formálódó Fidesz-kisgazda választási szövetséget, ami állásfoglalása szerint erkölcsi közösségvállalást is jelent.

Vancsik Zoltán (MSZP) "közpénzt lenyúló együttesnek" nevezte a kormány kisgazda minisztereit, és menesztésüket követelte a miniszterelnöktől.

Torgyán József ezzel szemben Csurka Istvánnak azt ajánlotta, hogy "a privatizáció dicsőítéséért kapott" 36 millió forintról, a borházról, a világ egyetlen veszteséges lóverseny-vállalkozásáról, illetve a MIÉP-frakció jelentős állami támogatásának hollétéről számoljon be. Kuncze Gábort azzal vádolta, hogy belügyminisztersége idején két olyan alvilági személyiséggel is kapcsolatban állt, akik merénylet során vesztették életüket. Vancsik Zoltánnak azt ajánlotta, hogy viseljen szülői felelősséget kábítószert forgalmazó gyermekével kapcsolatban.

A miniszter visszautasította a mezőgazdaság tönkretételére irányuló vádakat, és szárnyalónak nevezte a magyar agrárium teljesítményét.

(MTI)