Parlamenti döntésre vár az a törvénymódosítási tervezet, amely lehetővé teszi, hogy nagyszülők is igénybe vehessék a gyest. Eszerint a még aktív korú nagypapáknak, nagymamáknak alanyi jogon, tehát külön kérvényezés nélkül jár majd az ellátás. De csak ha az unoka szülei háztartásában nevelkedik. Más esetekben azonban gyámhatósági vizsgálat dönt a kérdésben.

Már csak a parlamenti képviselőkön múlik, mikor szerezhetnek szülői jogon nagyszülők is jogosultságot gyermekgondozási segélyre - nyilatkozta Szemkeö Judit, a szociális tárca politikai államtitkára. - A törvénymódosítási javaslatot az illetékes minisztériumok megvitatták és támogatják, így várhatóan még ebben az évben döntés születik.

A szociális minisztérium közreműködésével készült javaslat szerint a jövőben külön kérvény nélkül, a szülők lemondó nyilatkozata alapján, alanyi jogon kaphatnak nagyszülők is gyest. Erre azonban csak az első életévét betöltött, a szülei háztartásában nevelkedő gyermekek esetében lesz lehetőségük.

- Nem tudtuk sem kilométerben, sem utazási idő alapján meghatározni, mely esetekben legyen érvényes az új rendelkezés, ha a szülők és a nagyszülők külön élnek. Ezért ilyenkor csak külön gyámhatósági vizsgálat után ítélhető oda a juttatás - tudta meg a Népszava az államtitkártól. Azt ugyanakkor elismerte, hogy valóban nehéz az elbírálás, ha a kiskorúak eleve a nagyszülőknél nevelkednek, s esetleg csak a hétvégét töltik szüleikkel.

- Ennek ellenére sem tehettük számukra is alanyi jogúvá a segélyt, mert semmiképpen nem szeretnénk támogatni, hogy a gyermekeket kiszakítsák a szülői környezetből - mondta Szemkeö Judit. A tárca célja elsősorban az volt, hogy ott segítsen, ahol mind az anya, mind az apa keresetére szükség van, miközben a például 45-55 éves nagymama, nagypapa esetleg nem talál munkát. Így mindkét szülő visszamehet a munkahelyére, a nagyszülő pedig szintén fontosnak érezheti magát, s mégsem szociális segélyből kell megélnie.

Igaz, a gyesigénylés szabályai szerint a gyermek hároméves kora után ők is dolgozhatnak majd a törvényben meghatározott feltételekkel.

A minisztérium egyelőre nem tudja, vajon hányan jelentkeznek majd az egyszerűsödő segélyre, de várhatóan több ezer családnak kedvez majd a módosítás.

(Népszava)

Ajánló: