Kilépett a Fidesz-frakcióból és a pártból Hortobágyi Krisztina. Ezzel 13 fősre csökkent a kormánytöbbség. A képviselő a kormánnyal szemben szavazott az egészségügyi bizottságban.

A Fidesz-frakcióból távozó képviselő, Hortobágyi Krisztina a Népszavának elmondta: a szociális és egészségügyi bizottság múlt hétfői ülésén tartózkodott, és nem szavazta meg a kiegészítő családi támogatásról szóló kormányindítványt, amely így nem kapott többséget. Csütörtökön Szájer József frakcióvezető levélben felszólította, hogy mondjon le bizottsági tagságáról. Ennek hatására úgy döntött: elhagyja a frakciót, és a függetlenekhez csatlakozik. Közölte: nem gondolt még arra, hogy a 6 hónapos várakozási idő után másik párthoz csatlakozzon. A frakcióvezető a képviselőt egyébként már korábban is figyelmeztette, hogy ne szavazzon a bizottságban a kormánytöbbséggel szemben.

Hortobágyi azzal nem értett egyet, hogy a kiegészítő családi támogatást úgy állították be: ezt azok számára vezetik be, akik nem rendelkeznek elég jövedelemmel a gyermekek utáni adókedvezmény igénybevételéhez. Azok a családok viszont, amelyek a gyermekenként 4 ezer forintos új támogatást megkapnák, vagyis ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a nyugdíjminimumot, egyébként is kapnának jövőre 3652 forintot, ha megmaradna a rendszeres gyermekvédelmi támogatás jelenlegi rendszere. Az adókedvezmény viszont jövőre három gyermek esetén gyermekenként havi 10 ezer forint.

Hortobágyi kilépésével 13 fősre csökkent a kormánytöbbség. A Fidesz-frakció létszáma 141 főre apadt, az FKGP-frakció 48, az MDF 16 fős. A kormánypárti képviselők létszáma így 205 fő, ez 13 fővel több, mint az Országgyűlés 385 fős teljes létszámának a fele.

(Népszava)

Ajánló: