Összevonás miatt várhatóan távozni kényszerül posztjáról a Környezetgazdálkodási Intézet megbízott főigazgatója. Mint ismeretes, Mujzer János többkötetnyi iratot adott át a Legfelsőbb Ügyészségnek a KGI korábbi vezetőinek visszaéléseiről. Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter kész átadni székét, ha úgy látják, hogy nem látta el a Torgyán József kisgazda pártelnök által rá bízott feladatot.

Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter szombaton az Inforádióban közölte, a héten összevonják a KGI-t a tárca másik háttérintézményével, a Környezetvédelmi Fejlesztési Intézettel, így Mujzer megbízatása megszűnik.

Lapértesülések szerint a kisgazdapárt pénteki elnökségi ülésén Torgyán József pártelnök Ligetvári értésére adta: véget kell vetnie a tárcánál folyó, kisgazda-érdekeket is sértő rendcsinálásnak. Az ultimátumszerű felszólítás értelmében a miniszternek fel kell oszlatnia a Tímár György kisgazda képviselő által vezetett miniszterei politikai tanácsadó testületet, meneszteni kell Mujzer Jánost és meg kell vizsgálni, hogy Fekete Katalin, a tárca kommunikációs irodavezetője -Mujzer felettese - nem Fekete János egykori MNB-alelnök lánya-e?

Ligetvári az Inforádiónak nyilatkozva cáfolta, hogy ultimátumot kapott volna, azt azonban elismerte: szóba került, hogy a KGI-nél folytatott vizsgálatnak hangulatkeltő elemei is voltak. A Tímár György menesztésével kapcsolatos hírt a miniszter nem cáfolta, csupán annyit mondott, hogy a képviselővel - aki őt kinevezése előtt Torgyán figyelmébe ajánlotta - akár hivatalosan, akár nem hivatalosan fenntartja kapcsolatát. Úgy vélte, mivel kiderült, hogy Fekete Katalin nem Fekete János bankár lánya, a bizalom vele kapcsolatban helyreállt.

A riporternek arra a kérdésére, biztosnak érzi-e a székét, Ligetvári azt mondta: Torgyán Józseftől azt a feladatot kapta, hogy szüntesse meg a visszaélések minden formáját, és olyan, szakmailag orientált minisztériumot hozzon létre, amely Magyarország európai uniós csatlakozásakor eleget tud tenni az elvárásoknak. Bármikor átadja a székét, ha úgy gondolják, hogy ezt a célkitűzést nem valósította meg. Hozzátette: nem fél attól, hogy egyetemi tanárként és akadémiai doktorként megélhetési problémái lennének, ha le kellene köszönnie.

Illés Zoltán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának fideszes elnöke közölte: semmi okot nem lát Ligetvári menesztésére, és a miniszter mellett Fidesz-alelnökként a párt elnökségében is kész kiállni. Leszögezte: Torgyán kezdeményezheti Ligetvári felmentését, ám a döntést Orbán Viktor miniszterelnöknek kell meghoznia, akivel ő felveszi a kapcsolatot az ügyben.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 3.)