A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének Országos Szövetsége megtette a technikai előkészületeket a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz benyújtandó panasz ügyében a tűzoltók műszakpótléka kifizetésének elmaradása miatt, a szervezet fővárosi részlege bizakodva várja a másodfokú bíróság e héten esedékes ítéletét az ügyben.

Gálos Imre országos elnök-ügyvivő elmondta: bíznak abban, hogy a parlamentben a jövő évi költségvetésről folyó vitában végül is zöld utat kap majd az a módosító indítvány, amelynek alapján az állam biztosítaná az önkormányzati tűzoltók műszakpótlékát. Ez esetben okafogyottá válna a strasbourgi beadvány.

Az elnök-ügyvivő ismeretei szerint a tűzoltók már mindenütt benyújtották az újabb perindítási keresetüket, Miskolcon pedig már 120 tűzoltó végrehajtási igényt is benyújtott. Az ehhez szükséges 96 millió forintot nem tudja kifizetni a városi parancsnokság 8 millió forintos ellátmányából.

Liszka Zoltán, a szakszervezet budapesti elnöke közölte, hogy a másodfokú bíróság szerdán dönt a 459 tűzoltó keresetének jogosságáról. Az első fokon megítélt pénz kifizetését ugyanis a fővárosi önkormányzat - mint a fővárosi tűzoltóság tulajdonosa - megfellebbezte. Az érdekképviseleti vezető úgy tudja, a főváros sem vitatja azt, hogy jár a tűzoltóknak a pótlék. A főváros szerint azonban ezt a pénzt az állami költségvetésnek kell biztosítania.

A jogerős ítéletek alapján a szakszervezet kezdeményezni fogja a végrehajtást. A korábban egy esetben már megítélt és be is hajtott ügy ismeretében a szakszervezetnek nincs kétsége afelől, hogy ezúttal is nyernek. További 739 tűzoltó keresetében még nem tűzték ki a tárgyalást, és november 1-jéig a maradék 240 tűzoltó is peres útra terelte igényét.

Liszka Zoltán kitért arra, hogy a belügyminiszter nemrég többször is közölte velük, ha megnyerik a műszakpótlékok pereit, visszavonja azt a miniszteri rendeletet, amelynek alapján veszélyességi pótlékot kapnak. A tárca pótlékügyben létrehozott háromfős bizottsága befejezte munkáját.

A testület szakszervezeti delegáltja szerint egyértelmű, hogy a parlamentnek kellene kifizetnie a műszakpótlékot, és nem vitás az sem, hogy a tűzoltókat jogszerűen megilleti a veszélyességi pótlék. A fővárosi érdekképviselet is úgy véli, hogy a jogsértést az Országgyűlés követte el azáltal, hogy nem biztosította a tűzoltóknak a szolgálati törvényben előírt műszakpótlék fedezetét. Bíznak azonban abban, hogy a parlament e héten pótolja mulasztását, s így nem lesz szükség további jogi lépésekre.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 20.)