Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délben felkérte Fónagy Jánost, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárát a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium vezetésére, mivel Nógrádi László távozik a tárca éléről. A felkérést a miniszterelnök a koalíciós frakciók együttes ülésén is bejelentette.

Távozik posztjáról Nógrádi László közlekedési és vízügyi miniszter, utóda Fónagy János, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára lesz. A tárca éléről távozó Nógrádi László alig több mint öt hónapot töltött hivatalában, elődjét Katona Kálmánt május 31-i hatállyal mentette fel a miniszterelnök.

Nógrádi László - nem sokkal hivatalba lépését követően - jelentős átalakításokat hajtott végre az irányítása alá tartozó minisztériumban és a szaktárca által felügyelt társaságoknál. Első intézkedéseként - június elején - felmentette a Katona Kálmán által kinevezett miniszteri biztosokat, így a MÁV-reformért felelős Takácsy Gyulát, a MÁV egészségügyi reformját koordináló Császár Juditot, valamint Vitézy Andrást, a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) miniszteri biztosát. Az indoklás szerint a miniszteri biztosi intézményt kívánta megszüntetni e területeken.

A vasútreform felgyorsítására hivatkozva szeptember végén felmentette Takácsy Gyulát, a MÁV Rt. igazgatóságának elnökét, helyére Endrédi István fővárosi önkormányzati képviselőt nevezte ki. Legutóbb az LRI vezetésében hajtott végre változtatásokat Nógrádi László. Megszüntette Vitézy András igazgatói megbízását és az igazgatóság vezetésére - átmenetileg - Somogyi-Tóth Gábort kérte fel.

Az MTI úgy tudja, a távozó miniszter a Magyar Posta Rt. elnök-vezérigazgatóját is meneszteni akarta, ám az ezzel kapcsolatos értesüléseket sem a tárcánál, sem a postánál nem erősítették meg.

Nógrádi László október 28-án szenvedett balesetet a 7-es út ordacsehi leágazásánál. A balesetben meghalt egy 21 éves férfi, aki azt a Trabantot vezette, amellyel a miniszteri Audi összeütközött. A karambol következtében a miniszternek több helyen eltört a jobb karja, felesége és sofőrje könnyebben sérült. A miniszter, balesetéről nyilatkozva, megrendülésének adott hangot a fiatalember halála miatt. Egyúttal megjegyezte: a megkülönböztető jelzés azért van, hogy ha a közfeladatok végzését torlódás akadályozza, akkor azt használják.

***

Nógrádi László számítástechnikai vállalkozóként lett 1991-ben a Magyar Vállalkozási Kamara alelnöke, majd 1994-ben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Elnökségének tagja. Először a Kereszténydemokrata Néppárt tagjaként, majd a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség alelnökeként szerepelt a politikai életben. 1998-ban a Fidesz - Magyar Polgári Párt országgyűlési képviselőjelöltje volt Lentiben, így került be a parlamentbe. Képviselővé választását megelőzően az utóbbi években a Zala megyei Bázakerettyén befektetési tanácsadással, falusi turizmus és vadászatszervezéssel foglalkozott.

***

Fónagy János 1942. július 11-én született Budapesten. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát, majd ügyvéd és jogtanácsosi szakvizsgát tett. 1991-ben az amerikai Speed Inc. üzleti inkubátorrendszerek tanfolyamon, 1992-ben az angliai DBV vállalkozási tanácsadó tanfolyamon, majd 1993-ban az MVA/PHARE tréner és tanácsadó képzésben vett részt. A diploma megszerzése után az államigazgatásban, majd - közel másfél évtizedig - a mezőgazdaságban dolgozott jogászi, illetve gazdaságirányítási munkakörökben.

Fónagy János 1981-től az Ózdi Kohászati Üzemek vezető jogtanácsosa, 1984-től gazdasági vezérigazgató-helyettese, 1986-tól pedig a szerkezetváltást szorgalmazó marketing szakágazat vezetője volt. 1989-től a település- és térségfejlesztéssel, kis- és középvállalkozás-fejlesztéssel foglalkozó Régió Ózdi Szerkezetfejlesztő Kft. vezetőjeként dolgozott. 1991-ben a Vállalkozói Inkubátorok Szövetsége elnöke, PHARE vállalkozásfejlesztési szakértő lett. A Borsod-Abaúj-Zemplén (BAZ) megyei közgyűlés alelnöki, illetve Ózd város képviselő-testületének térségfejlesztési tanácsosi posztját töltötte be 1994-től. Fónagy János az 1998 májusi választásokon a Fidesz BAZ megyei listáján jutott be a parlamentbe.

1998. július 14. és 2000. január 31. között a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára volt, azóta a Miniszterelnöki Hivatalban ugyancsak politikai államtitkár, s a gazdasági és pénzügyi referatúra vezetője. Nős, egy gyermeke van.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.03.)